Анализатори на Голдмън Сакс груп не изключват 100 щ. долара

...
Анализатори на Голдмън Сакс груп не изключват 100 щ. долара
Коментари Харесай

100 долара за барел суров петрол вещае Голдмън Сакс

Анализатори на " Голдмън Сакс груп " не изключват 100 щ. $ за барел недопечен нефт през 2023-а, тъй като спомагателните доставки се обрисуват като прекомерно забавени, с цел да задоволяват рекордното ползване. 

Въпреки че базовата прогноза на капиталовия колос остава жестоко 85 $ за барел за вид " Брент " през 2022-а  и 2023-а, черното злато може да пробие в трицифрена територия или поради нарасналите от инфлацията разноски за сондьорите, или при положение на непредвиден дефицит на предложение, който да тласне нагоре цените и да направи съществени пробиви в търсенето, показва Деймиън Корвален - началник на банковите енергийни изследвания.

Опасностите от ценови напредък стимулират оптимистичните настройки на " Голдмън Сакс " за суровия нефт даже след тазгодишния 40-процентен растеж на котировките. Банката прави оценка последните пазарни разпродажби като прекомерни и предизвикани от необоснованите опасения на играчите за предстоящите рестрикции, свързани с разпространението на разновидността " омикрон " на ковид. Банкерите чакат вложителите да стартират да купуват при всеки ценови спад откакто мениджърите на активи преразпределят средствата за идната година. 

В изявление пред кореспонденти на 17 декември Корвален сподели, че " предлагането не е задоволително на фона на мощното търсене " и че " котировките на петрола би трябвало да са по-високи, с цел да не се допусне по-висока цена на капитала за финансиране на плановете ". Екипът на банкера е пресметнал, че последният ценови спад с 10 $ на барел е равностоен на цената на изгубени 5 млн. барела на ден ползване за три месеца.

В дълготраен проект растежът на добива е изправен пред голям брой провокации, в това число инфлацията на разноските и по-скъпото финансиране, тъй като вложителите избират да поддържат секторите за зелена сила, показва " Голдмън Сакс ". Инвестициите в дъргосрочни петролни планове също са потънали поради несигурността, обвързвана с енергийния преход и въздействието му върху потреблението на горивото. 

Потреблението на всичко - от бензин и дизел до пластмаси - сега е рекордно високо и се чака да доближи нови върхови нива през 2022-а и 2023-а. Търсенето на самолетното гориво ще продължи да изостава поради обвързваните с ковид рестрикции, само че се очават и непредвидено ползване поради проведени екскурзии и пътувания след отварянето на границите.  

Търсенето е подкрепено от огромните финансови разноски на държавните управления в поддръжка на икономическото възобновяване от COVID-19 и на финансирането на енергийния преход, натрапен от битката против климатичните промени. Засилващият се акцент върху неравенството на приходите също ще е на страната на суровините, тъй като по-бедните хора по предписание харчат по-голяма порция от персоналните си бюджети за артикули и сила.   

Заключението на специалистите на " Голдмън Сакс " е, че цените на суровия нефт могат да стигнат до 110 щ. $ за барел, в случай че предлагането не се усили и не успее да покрие инцидентните нарушавания на търсенето, с цел да балансира пазара. 

В следобедната търговия на 17 декември фючърсните договори на петрола вид " Брент " с доставка през февруари се търгуваха за 73.70 $ за барел. Американският лек недопечен нефт WTI с доставка през януари пък се разменяше против жестоко 71 $ за барел. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР