Анализатор на Европейската централна банка вече е наясно защо е

...
Анализатор на Европейската централна банка вече е наясно защо е
Коментари Харесай

Хората не обръщат внимание на новините за стимулите

Анализатор на Европейската централна банка към този момент е наясно за какво е толкоз мъчно да се планува по какъв начин потребителите ще реагират на икономическите тласъци. Той твърди, че хората не постоянно са "в час " за последните вести.

В изследване, оповестено на 4 декември, Иржи Слакалек отбелязва, че "повечето стопански модели одобряват, че семействата употребяват цялата налична информация, с цел да вземат решение " (за бъдещото си потребление). Тези допускания обаче са "прекалено крайни " за някои икономисти. Това предиздвикало Слакалек да направи някои корекции.

Преработеният му модел след измененията приема, че семействата осъвременяват упованията си за инфлация и за безработица случайно - изследвания демонстрират, че към една четвърт от тях го вършат на всеки три месеца. Тези резултати, съгласно специалиста, основават настройки, които пасват по-добре на действителните данни. Те са му разрешили също да направи две съществени изводи.

Първо, оповестяването на фискални тласъци - което страни като Германия от ден на ден са притискани да създадат - не е задоволително, с цел да убеди хората да харчат повече. Те би трябвало да видят парите.

Второ, обещанието за бъдещи парични тласъци - инструмент, употребен от огромните централни банки, в това число от ЕЦБ, като словесно волеизявление към обществеността за бъдещата им парична политика, може да се окаже проблематично. Просто тъй като "когато семействата имат незабавни упования, те не реагират изключително на известия на централните банки и по този метод дават допустимо пояснение на ограничавания резултат от въпросните насоки ", споделя Слакалек.

Последният извод явно ще усложни живота на новия водач на ЕЦБ - Кристин Лагард, която на 1 ноември пое щафетата на ръководството от Марио Драги. В първия си паричен разговор с Комисията по икономическа и парична политика на Европейския парламент на 2 декември госпожа Лагард даде обещание да предприеме "непредубеден " стратегически обзор на мандата на ЕЦБ и на инструментите за реализиране на целевата инфлация от малко под 2 %. Дамата сподели, че "цялата общественост " на централните банкери през днешния ден разискват по какъв начин най-добре да дефинират средносрочните цели на паричната политика.

Задължението на ЕЦБ е да подсигурява ценова непоклатимост при инфлация под, само че близо до 2%, което измененията в световното стопанство вършат мъчно постижимо. Инфлацията в еврозоната сега е 1% и инфлационните упования са близки до най-ниските в историята нива.

ЕЦБ счита да организира "широки " съвещания с акционерите преди да завърши прегледа. За финален път европейските централни банкери са правили сходно стратегическо преразглеждане през 2003-а. Важен акцент на настоящето е да се дефинира дали главната задача на ЕЦБ към момента е годна. По-специално, дали главната цел ще е симетрична, т. е. да се реагира и на ниската и на високата инфлация, а освен на последната и дали банката ще би трябвало да има опция за отклонения от курса, с цел да реализира задачата си.

Госпожа Лагард помоли европейските парламентаристи да проявят самообладание и да не прекаляват с интерпретациите на думите й, тъй като се пробва да научи освен немски, само че и езика на централната банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР