Анализът на пръстови отпечатъци се счита за безценен инструмент в

...
Анализът на пръстови отпечатъци се счита за безценен инструмент в
Коментари Харесай

Уникален ли е всеки пръстов отпечатък: ИИ преобръща представите ни

Анализът на пръстови отпечатъци се смята за скъп инструмент в криминалистиката и системите за сигурност заради уникалността и постоянството на моделите. Не са открити двама души, които да споделят модел на пръстови отпечатъци, даже и еднояйчни близнаци. Пръстовите отпечатъци в действителност са толкоз неповторими, че вашите лични пръстови отпечатъци даже не съответстват едни с други. Но ново проучване, употребяващо изкуствен интелект (ИИ), прави изказвания, които биха могли да трансформират хода на криминалистиката.

Въпреки че уникалността на пръстовите отпечатъци е това, което ги прави толкоз значими при следствия на местопрестъпления, невъзможността да се съпоставят отпечатъци на другите пръсти от едно и също лице – наричани вътрешночовешки – може да аргументи огромни проблеми при свързването на съдебномедицински доказателства.

Изследователи от Колумбийския университет обаче настояват, че са основали ИИ модел, кадърен да съпоставя пръстови отпечатъци на хора с 99,99 % убеденост, като настояват, че отпечатъци на едно и също лице не са неповторими „ ние просто ги съпоставяме по неверен метод “.

Моделите на пръстовите отпечатъци се състоят от повдигнати ръбове и вдлъбнати бразди върху възглавничките на пръстите. Понастоящем те се проучват посредством сравняване на модели на търкане, които попадат в три категории – бримки, спирали и арки. Анализаторът употребява характерностите на ръбчетата, известни като елементи, с цел да разпознава и съпостави характерностите на отпечатъка.

Процесът на взимане на решения на новия ИИ обаче се основава на разбор на двоични модели, ориентировка на ръба, компактност на ръба и елементи. Чрез анализиране на завихрянията и примките покрай центъра на пръстовия отпечатък, прочут като сингулярност, те разкрили, че множеството от вътрешноличностните прилики се изясняват с ориентацията на ръба, като заключиха.

Те настояват, че до момента в който анализът на детайлите може да е най-точният за сравнение на еднакъв пръст, той се концентрира върху особеностите на единичните пръстови отпечатъци, които е малко евентуално да се появят при вътрешночовешки отпечатъци, което го прави по-малко прецизен за разкриване на съвпадения при разнообразни пръсти.



Моделът е подготвен благодарение на обществена база данни на държавното управление на Съединени американски щати с почти 60 000 пръстови отпечатъка и 525 000 изображения. Те откриха, че продуктивността на ИИ е поредна при другите полове и расови групи и че се показва най-добре, когато се образова с проби от всички групи. „ Само си представете какъв брой добре ще работи това, откакто бъде подготвено с милиони, вместо на хиляди пръстови отпечатъци “, сподели в изказване старши Анив Рей от Columbia Engineering, който оказал помощ за разбора на данните.

Екипът акцентира вярата си, че този ИИ модел може един ден да се употребява за приоритизиране на следи, оневиняване на почтени обвинени и евентуално да помогне за намирането на нови следи за нерешени случаи.

„ Това проучване е образец за това по какъв начин даже един относително елементарен ИИ, на който е обещано да работи със относително елементарен набор от данни, който изследователската общественост е имала от години, може да даде информация, която е убягвала на специалистите от десетилетия “, сподели Ход Липсън, професор в Columbia Engineering.

„ Още по-вълнуващ е фактът, че студент, без какъвто и да е опит в правосъдната медицина, може да употребява ИИ, с цел да оспори сполучливо необятно публикуваното поверие в цяла област. Ние сме на път да преживеем детонация от ръководени от ИИ научни открития от неексперти и от експертната общественост. Академичните среди, би трябвало да се приготвят за това. “

Изследването обаче не мина без рецензия. Документът в началото беше отритнат от одобрено списание за криминалистика с неизвестен експертен рецензент и редактор, който заключи, че „ добре знае се, че всеки пръстов отпечатък е неповторим “ и не би било допустимо да се открият прилики сред хората.

Въпреки че документът признава нуждата моделът да бъде подготвен върху по-голям и по-разнообразен набор от данни, остава да се види дали ИИ е кадърен да създава задоволително надеждни резултати, с цел да даде безапелационни доказателства при наказателни присъди.

Изследването е оповестено в.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР