Анализът на експертите на партия МИР показва, че състоянието на

...
Анализът на експертите на партия МИР показва, че състоянието на
Коментари Харесай

Партия МИР дава решение как България да излезе от енергийната криза

Анализът на специалистите на партия МИР демонстрира, че положението на „ Булгаргаз “ е пред декапитализация, защото има 500 млн. лева задължения към снабдители, 100 млн. лева отговорности към Национална агенция за приходите, а в това време има 300 млн. лева вземания. Според специалистите на партия МИР неприятното финансово положение на „ Булгаргаз “ прави невероятно то да извършва заплащания по контракти за газ. Успоредно с това се чака и недостиг на доставките на природен газ, защото има контрактуван природен газ единствено за 2 месеца, а няма контрактувани доставки, обезпечаващи нужното на България ползване за идващите 6-8 месеца. Налице са единствено договаряния и планове за доставки на азерски газ, американски полутечен газ, само че без съответни финансови и времеви параметри на доставките. Експертите на партия МИР сигнализират, че цените на природния газ не престават да порастват фрапантно на вътрешния пазар, а в това време липсва обществена информация за цените на които ще бъде доставян природен газ, както и какви ще бъдат крайните цени към потребителите.

Във връзка с излизането от газовата рецесия и финансовото стабилизиране на „ Булгаргаз “ партия МИР предлага няколко съответни решения. Първо – да се обезпечи кредитна линия, заем или различен финансов инструмент от ББР на „ Булгаргаз “, в това число посредством профсъюз, против вземанията на „ Булгаргаз “ и други обезпечения на сдружението, за обслужване на заплащанията към снабдители. Второ да се обезпечи опция за повдигане капитала на „ Булгаргаз “, при съблюдаване на нормативната уредба за държавни помощи. На последващо място партия МИР предлага да се обезпечи заем на „ Топлофикация София “, която е най-големият дебитор на „ Булгаргаз “ и ползвател на към 30% от синьото гориво в страната, с цел да може да погаси дълга си към „ Булгаргаз “. За обезпечаването на потреблението на природен газ партия МИР предлага:

1. Незабавно пускане на договаряния с „ Газпром “ за обезпечаване на нужните количества природен газ, по опция при ценовите нива на настоящия контракт.

2. Подновяване на доставките на природен газ от „ Газпром “, в рамките до 30 календарни дни.

3. Търсене на различни източници за доставка при цени, съпоставими с цените по контракта с „ Газпром “, с ясно дефинирани количества, цени и периоди за доставка.

Във връзка с решението на енергийната рецесия партия МИР предлага също по този начин да се преразгледа микса за произвеждане на електрическа енергия за вътрешен пазар в посока увеличение на каузи на електрическата енергия, добивана от АЕЦ. Успоредно с това партия МИР предлага България да организира договаряния с Европейска комисия за краткотрайно унищожаване на заплащанията за нездравословни излъчвания за интервал от една година. Друго предложение на партия МИР е да се отстранен държавните и локалните такси и цени, които директно въздействат върху цената на електрическата енергия за интервал от една година, като те бъдат регламентирани с актове на Министерския съвет или на органи на локалната власт.

Ако бъдат приложени всички тези ограничения и бъдат взети тези решения, резултатът от тях ще бъде бърз и ще се усети незабавно от крайния консуматор посредством понижаване на цените на газа и електрическата енергия. Успоредно с това ще се обезпечи непоклатимост и предвидимост в стопанската система, ще се обърне трендът на инфлация, ще намалеят разноските на страната за обезщетения и компенсации, както и разноските на държавните и общински структури.

Според специалистите на партия МИР при понижение на цената на природния газ и гарантиране на непрекъсваемост и размер на доставките резултатът върху цените в страната ще е позитивен и ще даде опция за резистентност в стопанската система и ще спре изкуственото обедняване на хората. Същото важи и за цените на електрическата енергия и горивата за превоз и от партия МИР приканват служебното държавно управление да предприеме неотложно всички предлагани от МИР дейности и решения, които ще подсигуряват излизане на България от енергийната и газовата рецесия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР