Анализът е препубликуван от страницата на (НМД).Отново близо 10 000

...
Анализът е препубликуван от страницата на (НМД).Отново близо 10 000
Коментари Харесай

Без изненада – 9 879 деца остават извън ясла и градина. А решение – има

Анализът е препубликуван от страницата на (НМД).

Отново близо 10 000 в София остават без достъп до ясла и детска градина. В столицата живеят 21% или всяко пето дете в България на възраст от 1 до 4 години. В детските заведения са налични 98 места за 100 деца. Така през последните години към 10 000 деца предстоящо остават отвън системата за банкет. А крайният дефицит тук-там в яслите и детските градини измества напълно диалога от качеството на грижата в тях.

 Близо 10 хиляди деца остават неприети в ясли и градини в София след първото класиране Близо 10 хиляди деца остават неприети в ясли и градини в София след първото класиране

Проблемът не визира само столицата. По (НСИ) делът на децата до 3 година, включени в услуги за Образование и грижа в ранна детска възраст (ОГРДВ) в България, е 17.9% през 2022 година Този дял е доста по-нисък от целевите стойности от 45% за Европейски Съюз, като за последните 5 години съвсем не варира за страната и даже в общините с максимален обсег (Габрово), доближава едвам 23.1%, до момента в който в Сливен и Пазарджик е едвам 8.5-9%. По данни на Eurostat, 2021 - 71.7% от децата в България се отглеждат от родителите си вкъщи до 3-годишна възраст.

Обхватът при децата от 3 до 7 години също е много по-ниско от междинното за Европейския съюз - към 80% от децата в тази възраст са посещавали детски градини (при 92.8% за ЕС). Тези данни за България са надалеч и от стратегическата цел до 2030 година обсегът да доближи 96%.

Наред с неналичието тук-там в детските заведения, стои и въпросът за качествената грижа. 22% от родителите свидетелстват, че децата им са жертви на телесно наказване в детската градина и учебно заведение, а 41% - жертви на вербално принуждение (НМД, 2018). Пряко въздействие върху тези трендове имат подготовката и поддръжката на учителите, сестрите и възпитателите, която е в мандата на националните институции.

Голяма част от проблемите имат потребност от адресиране посредством национални политики, само че от основно значение са напъните и на локалната власт, в това число от позиция на това, че градските управи също могат да оказват напън за такива промени в законодателството, каквито да им разрешат да разрешат проблемите съгласно изискванията по места.

Възможните решения

Големият дефицит тук-там и разиграването им на лотария основават мощно възприятие за неправда и липса на политики, ориентирани в поддръжка на родителите. Съществена част от решението на казуса с достъпа са напъните за нашарване на типовете услуги, което ще подсигурява и опция на родителите да избират. Това може да стане посредством признаването и поддръжката на различни форми, които обезпечават качествена грижа, само че все още не са част от " формалната " просветителна система.

От Националната мрежа за децата от години настояваме като най-малко за три ограничения , които могат да преодолеят казуса с неравномерен достъп на децата до услугите за ранно детско развиване и грижа.

1. Подкрепа на различните форми за обучение и грижа в ранна детска възраст (кооперативи, детски центрове) за децата от 1 до 4-годишна възраст посредством подобаващи общински или национални стратегии за финансиране. Това значи страната и общините да пуснат монопола. С обезпечаването на средства за различна грижа като по този начин ще имат опция и на условия и надзор върху качеството на предоставяните услуги.

Към 2022 година в София работят към 90 частни детски центъра, които покриват здравните условия, както и 30 наставнически кооператива в цялата страна, които не са вписани в регистъра на Министерството на образованието и науката на организациите в региона на предучилищното и учебното обучение, които обезпечават услуги за грижа в ранна детска възраст на към 1500 деца. Всички те обаче остават непризнати от просветителната система.

С поддръжката на общината и националните институции, това решение може да обезпечи относително бързи резултати и да облекчи натиска върху държавните детски ясли и градини. Нещо повече, това ще даде опция на родителите да избират къде да запишат детето си, вместо да стискат палци то да бъде изтеглено на чоп за място в държавната градина.

2. Подкрепа на публично-частни партньорства - детски кътове, ръководени от компании или цивилен организации. В тях родителите ще могат да запишат децата си на място, което е близо/ в постройката на мястото, на което работят. Средства могат да се привлекат по Оперативната стратегия " Развитие на човешките запаси ", както и по други стратегии на Европейския обществен фонд плюс (ЕСФ+) - главният инструмент на Европейския съюз за вложение в хората. С такава мярка ще се поддържа салдото сред работата и персоналното време на родителите и ще бъдат насърчени спомагателни услуги за работещи родители в края на работния ден и през ваканциите.

3. Поради редица проблеми с вярното обмисляне и застрояване на нови квартали, както и с намирането на терени за детски градини в държавна и общинска благосъстоятелност - построяването на нови здания е решение, от което можем да чакаме резултат след години. Междувременно решение с по-бърз резултат би имала смяна в изискваните минимални равнища на подготовка на личния състав. Само една трета от европейските просветителни системи изискват главните практици, работещи с група по-малки деца (обикновено под 3 години), да имат бакалавърска степен или по-високо равнище на подготовка. България е измежду тях.

 " Отлагането не е алтернатива. " Защо е значима промяната на детските ясли

У нас всяка група деца под 3-годишна възраст би трябвало да се управлява от двама съществени експерти, които имат най-малко бакалавърска степен. Това стопира достъпа на студенти с подобаващи специалности до помощни действия в детските заведения , а работещите там, множеството от които са над междинна и към пенсионна възраст, остават натоварени най-често с сред 10-20 деца. Възможност за подготовка с курсове касае и легитимирането на личен състав за различните форми на обучение.

Извън краткосрочните и средносрочните решения, пред услугите за ранно детско обучение и грижа стоят няколко основни въпроса, които изискват промени. Един от тях е въпросът за ръководството и отговорността за детските ясли, или грижата за най-малките деца. Още по-съществен е въпросът за метода на финансиране на детските ясли и градини. Едно от вероятните решения е въвеждането на ваучърна система, която да разреши на родителите да избират в коя ясла, детска градина или друга различна услуга за ранно детско развиване желаят да посещава детето им. Но, несъмнено, належащо е въпросът за местата да бъде най-малко отчасти позволен. Едно е ясно - нужни са дейности през днешния ден. Ако нищо не се предприеме като стъпки, казусът ще се задълбочи още, защото от 2023/2024 образователна година предучилищното образование става наложително и за 4-годишните деца, за които места не са обезпечени.

Решението беше признато още 2018 година и даде 5 години буферен период за общини с огромен дефицит като София. Буферният период изтече. Така общините, които оставят деца отвън ОГРДВ, ще са в директно нарушаване на закона и сложени в риск да понесат вреди от стотици заведени каузи от родители.

Напомняме, че НМД инициира предявяването на пред Европейския комитет за обществени права за определяне на нарушавания на ревизираната Европейска обществена харта. Основните проблеми, изведени в жалбата на Мрежата за правна помощ на Национална мрежа за децата и Eurochild, се отнасят до:

1) неналичието тук-там в детските градини в някои градове;

2) неналичието на съответен достъп до обучение и грижи в ранна детска възраст в цялата страна, както и неналичието на политики и ограничения, с които страната интензивно да подкрепя родителите и децата на България с даване на обучение и грижи за деца от раждането до наложителната възраст за започване на начално обучение.

Съветът на Европа разгласи обществено образуването на делото (Eurochild против България - № 221/2023 г.) и разгласява текста на жалбата.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР