Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,

...
Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,
Коментари Харесай

Има ли ренесанс на въглищата в Европа през 2022 г.

Анализът е препубликуван от - платформа за инспекция на обстоятелствата, основана по самодейност на Асоциацията на европейските публицисти - България

През 2022 година в медийното пространство се появиха голям брой изказвания и предизвестия от разнообразни източници, че Европа прави противоположен завой в енергийната си политика и се завръща към потреблението на въглища. Някои от тях бяха по-предпазливи, други по-гръмки, а източниците им бяха както загрижени специалисти, по този начин и пропагандни изявления, търсещи удостоверение на тезите, че глобите против Русия унищожават енергетиката на Европейски Съюз и го принуждават да отстъпи от климатичните си цели.

Твърденията за енергийния неуспех на Европа бяха необятно застъпени и в съветското обществено пространство. През юни да вземем за пример изпълнителният шеф на " Роснефт " Игор Сечин съобщи пред интернационалния стопански конгрес в Санкт Петербург, че е в ход подем на въглищата в Европа, който е породен от Съединени американски щати и подкопава световната битка с климатичните промени.

Factcheck.bg изследва наличните данни за миналата година, с цел да откри до каква степен тези изказвания дават отговор на истината.

Ръст в потреблението на въглища има, само че единствено до август

По на Международната организация по енергетика растежът на употребяваните през 2022 година въглища в световен мащаб е 2%, в Европа той е по-висок - към 6.5%.

на института за зелена сила Ember пресмята, че през предходната година делът на въглищата в енергийния микс на Европейски Съюз се е нараснал от 15% на 16%. В анализите на Ember са употребявани както публични месечни данни за предходната година, оповестени от страните членки на Европейски Съюз, по този начин и статистиката на Евростат и на Международната организация по енергетика (МАЕ) за предходните години. Месечните данни демонстрират, че потреблението на въглища е повишено най-силно през март 2022 година спрямо март 2021 година През последните четири месеца на предходната година обаче количеството употребявани въглища в Европа понижава на годишна база. През януари 2023 година създадената от въглища сила също понижава с 11% и анализаторите не чакат смяна в тази наклонност.

 Има ли подем на въглищата в Европа през 2022 година

Как се стигна до недостига на сила в Европа

Предизвикателствата за европейската енергетика не са свързани единствено с рецесията с енергийните доставки от Русия.

От една страна производството от АЕЦ през 2022 година беше на най-ниското си равнище за последните 20 години. Изчисленията на Ember демонстрират, че към две трети от това намаляване се дължат на във Франция. Страната има 56 нуклеарни реактора и подсигурява към 15% от енергийните потребности на Европа посредством експорт, само че през 2022 година 26 от реакторите й бяха изключени за профилактика. Останалата една трета от спада се дължи на продължаващото извеждане от употреба на нуклеарни мощности в Германия в резултат на политиката на страната за отвод от нуклеарната сила.

В същото време заради рискова суша в доста елементи на Европа производството на хидроенергия също беше на най-ниското си равнище от 2000 година насам. През юли за пръв път беше по-малко от слънчевата, а годишните й количествата в Италия и Испания бяха с към 40% по-ниски от нормалните. Във Франция и Португалия сушата също докара до сензитивен спад в създадената хидроенергия.

Ръстът на възобновимите източници компенсира по-голямата част от дефицита

Докладът на Ember демонстрира, че извънредно ниската генерация на сила от нуклеарни и водни мощности в Европа е довела до годишен дефицит от 7%, като едвам една шеста от него е била покрита от въглищата. Останалата част е обезщетена от растеж в потреблението на възобновими източници (ВЕИ) като слънце и вятър, които през предходната година за пръв път са енергоизточник номер едно в Европейски Съюз.

 Има ли подем на въглищата в Европа през 2022 година

През 2022 година в страните в Европейски Съюз са пуснати в употреба в сравнение с през 2021 година, а общият конфигуриран потенциал се е нараснал с 25% и към този момент е двойно по-голям спрямо 2018 година

Данните демонстрират още, че създадената от въглища сила през 2022 година е с 28 тераватчаса повече в сравнение с през 2021 година, до момента в който силата от слънце и вятър е общо със 73 тераватчаса повече спрямо миналата година.

Страхът от дефицит на газ през зимата докара до спешни ограничения

През 2021 година цените на енергоносителите се покачиха вследствие на възобновяване на стопанските системи след пандемията. За някои страни, които купуват енергоресурси извън, а разполагат със лични залежи на въглища, потреблението им стана по-примамлива опция. Високите енергийни цени разрешават въглищната сила, в чиято себестойност влизат цените на въглеродните квоти, да носи облаги на производителите.През 2022 година към тези фактори се прибави войната в Украйна, последвалите наказания против Русия и рецесията с доставките на съветски газ в Европа. За страни като Германия, които преди войната от Русия, потреблението на личния въглищен запас се трансформира във въпрос освен на икономическа целенасоченост, само че и на енергийна сигурност. Бързайки да се приготви за зимата, от мрежовия й запас да се включат още веднъж в енергийната система, с цел да подкрепят напъните за икономисване на газ. Други страни в Европейски Съюз като,, и също създадоха спешни проекти включващи реактивиране на въглищни мощности. Полша и усили производството в тях, като на изключително мръсните и нискоефективни лигнитни въглища.

Инсталациите на въглища са най-замърсяващата технология за произвеждане на сила. Инсталираният потенциал за произвеждане на сила от въглища в Европейски Съюз година През 2005 година стартира да работи, която цели да ограничи количествата СО2 изхвърляни в атмосферата, като направи чистите технологии по-рентабилни, а замърсяващите - по-неизгодни. Въпреки това за риск от завръщане към въглищата се приказва най-малко от 2011 година, когато Германия взе решение до края на 2022 година Германия употребява измежду всички страни членки на Европейски Съюз. В рамките на Европейски Съюз има набелязана цел да стане въглеродно безпристрастен до 2050 година и да понижи въглеродните си излъчвания с минимум 55% до 2030 година

Държавите се запасиха с въглища, само че не ги изразходваха

Събраните от анализаторите от Ember данни демонстрират, че през предходната година в страните от Европейски Съюз общо 26 уреди за произвеждане на сила са били рестартирани или проектите за закриването им са били отсрочени.

Европа обаче съумя да си обезпечи различни доставки на газ и да избегне предстоящата рецесия, а зимата се оказа мека. Високите температури, както и ограниченията за спестовност на сила доведоха до извънредно ниска консумация в последните месеци на годината. Пониженото търсене докара и до спад в цените на газа и огромна част от плануваните спешни ограничения не влязоха в деяние. Данните демонстрират, че от октомври до декември рестартираните 26 въглищни мощности в Европейски Съюз са работили приблизително с 18% от потенциала си и са произвели по-малко от 1% от годишното количество сила от въглища в съюза.

Според отчета Европа е нараснала запасите си от въглища през предходната година, което основава усещане за " подем " на този енергоносител, само че в реалност единствено една трета от квалифицираните количества са били изгорени. В същото време в края на февруари 2023 година газохранилищата в Европейски Съюз към момента са над 60% цялостни съгласно, а износът на " Газпром " е на след разпадането на Съветския съюз. Това демонстрира, че предизвестията за енергийна злополука в Европа вследствие на глобите против Русия към този момент не се оправдават.

Какви са упованията за 2023 година

Според Международната организация по енергетика (МАЕ) разтърсванията, провокирани от войната в Украйна, до невиждан скок в развиването на възобновимата сила. Според организацията високите цени на изкопаемите горива и засиленият блян на страните към енергийна сигурност ще станат причина за още по-ускорени вложения във възобновими източници като слънцето и вятъра. МАЕ ревизира прогнозата си отпреди една година за развиването на ВЕИ в интервала до 2027 година с 30% нагоре. Сега упованията са за 2 400 GW нови възобновими мощности през идващите пет години, което се равнява на целия енергиен потенциал на Китай сега. Според организацията 90% от всички нови мощности, които ще бъдат конфигурирани през този интервал, ще бъдат възобновими. МАЕ чака също в границите на идващите три години ВЕИ да заемат първо място като източник на електрическа енергия в световен мащаб.

Според прогнозата на Ember, през 2023 година силата от изкопаеми горива в Европейски Съюз може да спадне с до 20%, което би било неколкократно повече спрямо растежа на въглищата през предходната година. Изгледите са енергийната рецесия от 2022 година да форсира зеления преход на Европейски Съюз, вместо да го забави, както твърдяха съветските медии през предходната година.

Държавите от Европейски Съюз фактически използваха повече въглища през 2022 година, само че предсказаното доста и трайно завръщане на този енергоносител не се реализира. Въглищата краткотрайно послужиха за спомагателна сигурност в изискванията на енергиен дефицит и нужда от незабавно разкъсване със зависимостта от съветските изкопаеми горива. Дефицитът на сила в Европа беше обезщетен съвсем напълно от сензитивния растеж на конфигурираните нови възобновими мощности. Политиките на Европейски Съюз за редуциране на въглеродните излъчвания и реализиране на въглеродна индиферентност остават непроменени.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР