Анализът е от седмичния бюлетин на В рамките само на

...
Анализът е от седмичния бюлетин на В рамките само на
Коментари Харесай

Макрорамка с три прогнози: време е за некризисен бюджет за 2022 г.

Анализът е от седмичния бюлетин на

В рамките единствено на последните три седмици Министерството на финансите, Българска национална банка и Международният валутен фонд разгласиха обновени макроикономически прогнози. Очакванията за главните стопански индикатори през 2021 и 2022 година са сходни, което е показателно за връщането към " нормалността " - дано напомним големите разлики в прогнозите и оценките за дълбочината на рецесията и нужното време за възобновяване от пролетта и лятото на 2020 година

С цялата конвенционалност на концепцията въобще за точно прогнозиране на стопанската интензивност, въпреки всичко обрисуваната макрорамка може да помогне на бизнеса за по-добро обмисляне на идната година . В доста по-голяма степен, несъмнено, положението на стопанската система - вложения, ползване, външна среда, кредитна интензивност, претовареност, приходи и така нататък - би трябвало да са във фокуса на внимание при образуване на параметрите на бюджетната политика за 2022 година и оттатък. Какво въпреки всичко ни споделят в анализите си тези институции?

Икономиката през 2021 година значително ще компенсира спада от спешната 2020 година Това е заложено в прогнозата на МВФ, до момента в който МФ и Българска народна банка са малко по-предпазливи - отчитайки някои отрицателни трендове от средата на годината, като да вземем за пример проблемите в осъществяването на обществената капиталова стратегия. Ако гледаме данните за Брутният вътрешен продукт единствено за второто тримесечие на 2021 година, към този момент сме достигнали равнището приблизително за 2019 година Споровете по кое време тъкмо " минаваме " предкризисния жалон обаче би трябвало да оставим на икономическите историци. И съгласно двете прогнози, колкото и да са консервативни, растежът на Брутният вътрешен продукт през 2022 година ще е по-висок - с други думи, възможното закъснение втората половина на 2021 година ще бъде наваксано. Реалният напредък на Брутният вътрешен продукт ще бъде сред 4,4% и 4,9% през 2022 година - като значително разликата би отразявала какъв брой " добре " се развият нещата до края на 2021 година

Графика: Реален растеж на Брутният вътрешен продукт, 2021 и 2022 година

 Макрорамка с три прогнози: време е за некризисен бюджет за 2022 година
© Българска народна банка, МФ, IMF

Тъжното е, че вместо фокус върху промени и политики за стопански напредък след рецесията, в този момент на дневен ред още веднъж са тежкото положение в лечебните заведения, рестриктивните мерки за бизнеси и отдалеченото образование на децата. Светъл лъч най-малко е последователното " обособяване " на огромна част от стопанската интензивност от настоящата динамичност на пандемията, което разрешава възобновяване както в световната стопанска система, по този начин и в България да продължава.

В резюме - обратно на предизборния възторг, идващата 2022 година ще бъде година на напредък . Ако има провокации, те ще са по-скоро свързани с цените на силата, на суровините, с общата инфлационна динамичност, с прегряване на жилищния пазар и строителството, с неналичието на квалифицирана работа ръка.

Затова и планирането на бюджетните цели през 2022 година и въобще на първите задания на новото ръководство, в случай че въпреки всичко такова бъде образувано, би трябвало да се " откъсне " от драматизма и извиненията на пандемията. Вместо това би трябвало да насочим внимание към успеваемостта на обществените разноски и към решение на дълготрайни проблеми, ограничаващи капацитета за стопански разцвет.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР