Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Съперничеството между Шойгу и Пригожин е отдавна и най-вероятно на лична основа

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма. Той даде снимковия материал за своя разбор.

Сериозните откриватели доближават до извода, че

професионалното съревнование сред министъра на защитата на Русия Сергей Шойгу и притежателя на ЧВК  „ Вагнер “ е почнало още през 2018 година

Почти 5 години по-късно, в светлината на войната в Украйна, то прераства в откровена ненавист. Този извод е изработен, в резултат на разкритите от Пригожин елементи за унищожителната американска бомбардировка през февруари 2018 година на бойците на „ Вагнер “. Тогава авиацията на Съединени американски щати умъртви над 200 члена на частната военна компания, а стотици бяха ранени. Става въпрос за интервенцията в региона Хашан, провинция Дейрезор. Конвоят на съветските наемници се опита да премине контрактуваната от Вашингтон и Москва имагинерна граница /по река Ефрат/ сред двете армии.

Пригожин непосредствено упрекна съветската войска, че не е осигурила въздушно покритие, макар че авансово е дала обещание да го направи. Той разгласява фотоси на изцяло заличавания ескорт, чрез пресслужбата на компания „ Конкорд “, благосъстоятелност на съветския олигарх. Лидерът на „ Вагнер “ отбелязва, че неговата милиция е основала пладцарм за навлизането в Източна Сирия по посока на регионите с нефтените и газови залежи ал Омар, аш Шаер и Хаян. Навремето те бяха под контрола на ИДИЛ, а след това бяха завладяни от прокюрдските Сирийски демократични сили /СДС/ с поддръжката на интернационалната коалиция.     

В проектите на командването на „ Вагнер “ е било да бъде обсаден и изолиран завода Конико, който към момента е бил под контрола на ИДИЛ. Впоследствие е трябвало да се напредне към границата с Ирак и по този начин да се предотврати напредването на кюрдската войска на югоизток в Южна Сирия.    



 Според Пригожин на 2 февруари той е разискал проекта за деяние с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. По-късно това той е направил и с командването на съветската войска в Сирия – базата Хмеймим. Пригожин е заявил, че „ Вагнер “ има потребност от отбрана от въздуха като концепцията е да влязат в деяние авиацията и системите на Противовъздушна отбрана. В описа на притежателя на „ Вагнер “ се споделя, че обещанието е било „ два изтребителя Сухай-35 да кръжат непрекъснато над река Ефрат, ако вражеската авиация ги нападна и по този начин да спасят пехотата. “ Освен това съветското командване е поело уговорката, че всички Противовъздушна отбрана, а точно С-330, Панцир и други системи, ще работят непрекъснато. Пригожин акцентира, че по това време „ Вагнер “ не е разполагал с сходни оръжия, какъвто не е казусът в този момент.

  

В 18.00 на 7 февруари стартира офанзивата и пехотата на „ Вагнер “ доближава до набелязаните позиции. Артилерията също е сложена в цялостна бойна подготвеност. В 24.00 часа е почнал щурмът против задачите, само че за удивление на „ Вагнер “ американските самолети са се появили и са почнали да нападат съветските наемници. Според Пригожин става въпрос за F-15, AC-130, хеликоптери Апачи, дронове MQ-9 Reaper и артилерия. Освен това са се присъединили и стратегически бомбардировачи В-52.

Ударът е бил пагубен като атакуващите са застигали оттеглящите се бойци на „ Вагнер “ до цялостното им заличаване.

Според Пригожин това, което предхожда американската офанзива е идването на заповед от Москва до Хмеймим съветската авиация в Сирия да остане по местата си и всички Противовъздушна отбрана да бъдат изключени. В същото време Генерален щаб не е имал проекти да осведоми „ Вагнер “ за желанията си. Според информация на Пригожин от 18.00 до 23.45 американската страна неведнъж пита съветската, с която има сделка за авансово известяван на нарушение имагинерната граница, дали съветски елементи се движат към Конико. В същото време командването на „ Вагнер “ стартира да търси представители на управлението на Военновъздушни сили базата в Хмеймим. Оказало се, че някои от тях били „ отпътували в отпуск “, други – трансформирали местата, в които нормално нощуват, трети прекарали в ремаркета, до които не могат да бъдат достигнати.           

            Според Пригожин американската страна е идентифицирала атакуващите като съветски елементи. От 18.00 до 23.45 се водят договаряния сред генералните щабове на Съединени американски щати и Русия. Американските военни непосредствено са споделили, че в случай че там са бойци на постоянната съветска войска, те би трябвало незабавно да бъдат спрени и изтеглени. В срещу случай, те ще бъдат унищожени. В 3.00 часа притежателят на „ Вагнер “ търси Генерален щаб на Русия и там намира само дежурния. Последния му дава отговор, че ще се опита да спре бомбардировките, с цел да могат бойците на „ Вагнер “ да приберат телата на убитите си бойни приятели. 



Един ден по-късно, на 9 февруари Пригожин се пробва да се срещне с министъра на защитата Сергей Шойгу. Но такава среща не му е дадена. Единствено, по-късно на банкет в Кремъл притежателят на „ Вагнер “ съумява да засече ръководителя на военното ведомство на Русия. На въпроса за пояснения за държанието на съветската войска в Хашан, Шойгу дава отговор:

„ Искахте да станете воин? Героите са тук в тази зала. “

Пригожин прибавя, че той е приказвал за хората в скъпите костюми, присъстващи на приема.

Запознати напомнят информацията от кюрдски уеб сайтове, че съвсем по същото време, в края на януари 2018 година на въпроса на командващия Съюз на демократичните сили военачалник Мазлум Абду, на посещаване в Москва по това време, за какво съветската войска не се намесва, с цел да спре готвещата се за офанзива турска войска против кюрдския анклав Африн, Шойгу и Герасимов дават отговор, че няма турски елементи на сирийската граница. Градът е на западния бряг на река Ефрат и е в така наречен „ съветска зона “ съгласно сделката с Вашингтон. Тогава Абду прибавя, че кюрдските войски ги виждат, защото са прекомерно близо, двамата представители на съветското командване прибавят, че те нямат такава информация. От 20 януари до 24 март 2018 година турската войска, дружно с протурските сирийски милиции, реализираха интервенция „ Маслинова клонка “, след която най-западната съставния елемент на кюрдската автономност в Сирия, Африн остана под турски надзор.     

P.S. на фотосите по-долу са подред, както следва:

1. Снимка на семейство Пригожини /водеща на текста/;

2. Снимка на изданието в 2000 бройки на детската приказка за Индрагузик, за която се смята, че е била написана през 2004 година от Евгений Пригожин и неговите две деца. Издателят е неизвестен;



3. Илюстрациите на приказките също се смята, че са били направени от бъдещия водач на " Вагнер " ;



4. Накрая един от подправените паспорти на лидера на метежа против Владимир Путин.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР