Анализ на приблизително 1,7 млн. души разкри любопитна връзка между

...
Анализ на приблизително 1,7 млн. души разкри любопитна връзка между
Коментари Харесай

Отстраняването на апендикса намалява риска от Паркинсон

Анализ на почти 1,7 млн. души разкри любопитна връзка сред апендикса и заболяването на Паркинсон. Изследването демонстрира, че хората, на които този орган е бил отхвърлен поради апендицит, са 25% по-малко предразположени към развиването на болест на Паркинсон (в взаимозависимост от своето местоживеене).

Нещо повече - апендиксът (израстък на сляпото черво) е богат и на протеина алфа-синуклеин, който образува плаки в мозъците на заболели от Паркинсон пациенти.

Невроучени от целия свят съпоставят данните от инициативата Parkinson's Progression Markers с тези от Швецкия народен указател на пациентите, с цел да открият връзка сред неврогенеративното заболяване и апендектомията. Подобно начинание не е толкоз необичайно, колкото наподобява на пръв взор. Все повече изследвания демонстрират, че Паркинсон води началото си от стомаха и си проправя път през блуждаещия нерв към мозъка (един от първите признаци на заболяването е запек).

Анормални количества от протеина алфа-синуклеин също са били забелязвани в гастроинтестиналния тракт. Той стартира да се натрупва в резултат на имунна реакция към отрови и бактерия. Чревообразният апендикс пък постоянно извършва ролята на " бомбово леговище " за чревната микрофлора. Ето за какво учените вземат решение да потърсят връзка с Паркинсон точно в тази област на човешкото тяло.

" Въпреки че апендиксът има репутацията на относително ненужен орган, той е основен за нашата имунна система, като контролира натрупването на бактерии в червата, а в този момент, както демонстрират и нашите данни, има директна връзка с заболяването на Паркинсон ", разяснява доктор Вивиън Лабри от изследователския институт " Ван Андел " в Мичигън.

Въпреки че апендектомията забавя появяването на Паркинсон със приблизително 3,6 години, доктор Лабри счита, че не би трябвало да се прибързва с премахването на апендикса. " Би било доста по-разумно да направляваме или да понижаваме несъразмерното формиране на алфа-синуклеин ", допълва тя.

Изследването е оповестено в Science Translational Medicine.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР