Аналитичната агенция TrendForce публикува доклад относно общите продажби на полупроводници

...
Аналитичната агенция TrendForce публикува доклад относно общите продажби на полупроводници
Коментари Харесай

Приходите на производителите на чипове през второто тримесечие са намалели с 1,1%, докато TSMC все още е лидер по пазарен дял – TrendForce

Аналитичната организация TrendForce разгласява отчет по отношение на общите продажби на полупроводници от десетте най-големи производители на чипове в света през второто тримесечие на тази година. Слабото сезонно търсене и световната икономическа неустановеност способстваха за спад от 1,1% в продажбите на полупроводници.

Как наподобява класацията на най-големите чипмейкъри съгласно TrendForce?

TSMC

Според TrendForce, през второто тримесечие 10-те най-големи производители на полупроводници са генерирали 26,249 милиарда $ доходи. Лидер измежду чипмейкърите, както и преди, е TSMC. Компанията е спечелила 15,656 милиарда $ през второто тримесечие. И макар че това е с 6,4% по-малко от началото на годината, компанията към момента държи над 50% от пазара. Очаква се третото тримесечие за TSMC да бъде доста по-печелившо, заради стартирането на 3-нанометровото произвеждане.

Samsung

На второ място по пазарен дял и доходи е Samsung. Компанията е спечелила 3,234 милиарда $, което е растеж от 17,3% по отношение на първото тримесечие. Компанията също е съумяла да усили пазарния си дял от 9,9% на 11,7%.

GlobalFoundries

Третото място измежду ТОП-10 производителите на чипове е заето от американската GlobalFoundries с пазарен дял от 6,7%. През отчетния интервал компанията е спечелила 1,845 милиарда $, което е единствено с 0,2% повече спрямо първото тримесечие.

UMC и SMIC

Челната петица се добавя от китайските компании UMC и SMIC. Производителите на чипове от Обединеното кралство са нараснали приходите си надлежно с 2,8% и 6,7% по отношение на първото тримесечие.

HuaHong Group, Tower, PSMC, VIS и Nexchip

От шесто до десето място са HuaHong Group, Tower, PSMC, VIS и Nexchip. Интересното е, че последните през второто тримесечие са нараснали приходите си с 65,4%. Това се дължи на увеличеното търсене на екран технологиите и интегралните схеми за ръководство на зареждането — това са области, в които Nexchip е профилирана.

Какви са упованията по отношение на търсенето на чипове, съгласно TrendForce?

Що се отнася до третото тримесечие, анализаторите на TrendForce чакат нараснало търсене на скъпите основни чипове, в това число и процесори, периферни чипове, точки за достъп и модеми за връзка. Анализаторите от организацията предвиждат, че търсенето на чипове през третото тримесечие ще бъде по-ниско, в сравнение с преди година, само че заради огромните размери на покупки на скъпи процесори, в това число и графични ускорители за образование на AI, полупроводниковите компании няма да е належащо да стягат коланите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР