An EU flag and Union flag are seen flying together

...
An EU flag and Union flag are seen flying together
Коментари Харесай

Какво ще стане с европейците във Великобритания след развода

An EU flag and Union flag are seen flying together during an anti-Brexit protest near the Houses of Parliament in London, Britain, December 8, 2017. REUTERS/Toby Melville

© Toby Melville Още по тематиката
Брюксел и Лондон настояват, че са създали " пробив " в Brexit договарянията

Европейска комисия ще предложи на Съвета на Европейски Съюз да се премине към търговски договаряния
8 дек 2017
Бизнесът, който прави от снежинките стотинки

Зимният туризъм в България чака растеж, само че остава с къс сезон и е доминиран съвсем напълно от локални играчи
8 дек 2017 Правата на жителите са една от трите съществени тематики, за които Брюксел и Лондон би трябвало да се спогодят във връзка с Brexit (другите две - финансовите отговорности на Англия и границата с Ирландия), с цел да се премине към комерсиалните диалози. Европейска комисия искаше да записва задоволително огромен прогрес по тези въпроси, преди да извърши желанието на Лондон да стартират диалози за бъдещите търговски връзки.

Ето какво се схванаха екипите от двете страни на Ламанша във връзка с правата на европейските жители във Англия и на британците в Европа.
Главната цел на Споразумението за овакантяване е да разреши ефикасното практикуване на права, които произлизат от законите на Европейски Съюз и се основават на предходните житейски избори на жителите, в това число правото на свободно напредване, упражнено преди датата на Brexit, гласи уводът на документа.

За кого става въпрос

За жители на Европейски Съюз, живеещи законно във Англия, и британци, живеещи законно в Европейски Съюз, както и фамилиите им, които живеят в съответната страна. След датата на Brexit съглашението ще се отнася и за деца (родни или осиновени), сътрудници от брак, записано общуване или дълготрайна връзка; директни наследници под 21-годишна възраст или на прехрана на един от партньорите; директни родственици по възходяща линия на прехрана.
Въпросите за други членове на фамилията ще се преглеждат в сходство с националните закони. Споразумението обгръща и служащите, които живеят в една страна и работят в друга.

Разрешения за престояване

В тази секция няма новости – тя на процедура повтаря проекта на Лондон, разгласен преди няколко седмици. Държавите ще имат право да изискат от засегнатите жители да си извадят документ за право на престояване. Хората ще имат две години за това, по същото време съглашението ще подсигурява правата им. Таксите за издаване на документи ще са същите като за жител на съответната страна.

Системата за това би трябвало да е " къса, елементарна, насочена към потребителя ", като се планува бюрократичната процедура да е снизходителна и гъвкава. Молбите на фамилиите, подадени едновременно, ще се преглеждат дружно.

Условията за право на непрекъснато престояване ще са тези от съответната инструкция на Европейски Съюз (2004/38/ЕО) – хора, обитавали в продължение на 5 години; трудещи се, навършили възраст за пенсиониране или обитавали в продължение на 2 години и спиращи да работят в следствие от трайна неработоспособност; хора, работили в съответната страна три години и траяли да живеят в нея, въпреки да работят в друга.

Разрешението за престояване, което някои жители към този момент имат, ще бъде конвертирано в нов документ гратис, като ще се правят единствено инспекции на идентичността, актуалното местопребиваване и престъпното досие.

Здравеопазване и обществено обезпечаване

И двете ще следват съответните европейски регламенти (съответно номера 883/2004 и 987/2009). Европейската здравна карта ще продължи да работи, т.е. живеещите в друга страна ще имат право да употребяват здравните си осигуровки в нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР