Амоняк е изтекъл от химически завод край източния украински град

...
Амоняк е изтекъл от химически завод край източния украински град
Коментари Харесай

Амоняк изтече от химическия завод в Суми, засегнат е район в радиус от 5 километра

Амоняк е изминал от химически цех край източния украински град Суми е засегнало регион с радиус над 5 км, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирайки изказване на управляващите.

Няма заплаха за популацията, подразделенията на ГСЧС работят по преодоляване на амонячния облак, оповестяват от избавителната работа на Украйна, представени от " Киев инфо ".

Според медията до приключването на амоняк се е стигнало след обстрел в региона към 3:55 тази заран, вследствие на което е развален един контейнер с амоняк.

Губернаторът на Сумска област Дмитро Живицки не заяви на какво се дължи приключването на амоняк. Заводът " Сумихимпром " се намира в източните покрайнини на града с население към 263 000 души и беше обстрелван от съветски сили през последните седмици.

Поради посоката на преобладаващите ветрове към този момент град Суми не е под непосредствена опасност, съобщи губернаторът.

" Зоната на провалянето е в радиус от 5 километра, сподели Живицки, представен от украинската организация УНИАН.

Властите приканиха жителите на Суми да дишат през марли, потопени в лимонена киселина и да потърсят леговище в изби, леговище и на ниските етажи. Амонякът е по-лек от въздуха и се издига нагоре, акцентира Живицки в известие в Телеграм. Той добави, че в завода работят екипите на службата за битка с изключителните обстановки.

Поради посоката на преобладаващите ветрове към този момент град Суми не е под непосредствена опасност, съобщи губернаторът. " Зоната на провалянето е в радиус от 5 километра, сподели Живицки, представен от украинската организация УНИАН.

В събота съветското министерство на защитата предизвести за провокация с химически субстанции в този регион. За това заяви тогава началникът на Националния център на ръководството по защитата генерал-полковник Мизинцев, като уточни точно химическия цех " Сумихимпром ".

По думите му националистите са минирали складове с амоняк и хлор за всеобщо отравяне на жителите на Сумска област, в случай че вероятно в града навлязат съветски войски.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР