Амнести интернешънъл обвинява САЩ, че не разследват адекватно обвинения за

...
Амнести интернешънъл обвинява САЩ, че не разследват адекватно обвинения за
Коментари Харесай

Обвиняват САЩ във военни престъпления в Сомалия

" Амнести интернешънъл " упреква Съединени американски щати, че не проверяват съответно обвинявания за цивилни жертви след офанзиви с дронове и самолети. Загинали са 14 цивилни и и са ранени 8 души тази година съгласно нов отчет, който упреква Вашингтон в евентуални военни закононарушения в африканската страна, оповестява " Дойче веле ".

Организацията упреква Съединени американски щати и предизвестява, че убийствата се правят " скрито ". Въздушните удари против хипотетичните цели на Ал-Кайда, ал-Шабаб в Сомалия непрекъснато нарастват по време на администрацията на Тръмп, от 47 през 2018 година до 28 до момента тази година.

В отчета се твърди, че минимум 14 цивилни са убити единствено в пет от повече от 100 въздушни удара, осъществени през последните две години.

" Атаките наподобява са нарушили интернационалното филантропично право, а някои може да се окажат военни закононарушения ", се споделя в отчета на Амнести.

Американското командване в Африка (АФРИКОМ), което има стотици бази, откъдето се организират военни интервенции по целия континент, повтори отрицанието си да са убивани цивилни в интервенциите против сомалийците.

Според АФРИКОМ, най-скорошният удар е осъществен на 18 март, вследствие на което са убити трима бунтовници.

В известие за пресата, АФРИКОМ оповестява, че " преразглежда всяка информация, която има за случая, в това число съответната информация, предоставена от трети страни ".

" Преследваме цели по-бързо ", разяснява военачалник Томас Валдхаузер, сегашен командващ АФРИКОМ.

" Всички военнослужещи мъже на възраст, за които е открито, че са в непосредствена непосредственост до бойци на Ал-Шабаб в избрани географски региони, които американските военни считат за региони, които симпатизират или поддържат ал-Шабаб, в този момент се смятат за законни цели ", разяснява Абдулахи Хасан от Амнести пред " Дойче веле ", угрижен, че използването на необятно пояснение на тази инструкция към спора в Сомалия в последна сметка усилва риска за цивилните.

Амнистията отхвърля изказванията за нулеви жертви измежду цивилното население като " просто ненадеждни " и съобщи, че поредните отводи на военните са " доста подозрителни ".

По силата на законодателството Пентагонът е задължен обществено оповестява такива интервенции, само че Централно разузнавателно управление на САЩ не работи по същите правила, като слага под въпрос, кой от тях е виновен за нападенията.

Говорителят на Амнести, Брайън Кастнер разяснява: " Нашите констатации директно опонират на мантрата на американските военни за нулевите жертви в Сомалия. Това изказване наподобява още по-измислено, когато имате поради, че Съединени американски щати утроиха своите въздушни удари в цялата страна от 2016 година, надминавайки въздушните удари над Либия и Йемен взети дружно. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР