Американците са убедили австрийците да се откажат от ветото за

...
Американците са убедили австрийците да се откажат от ветото за
Коментари Харесай

САЩ убедили Австрия да склони за еър Шенген за Румъния и България

Американците са убедили австрийците да се откажат от ветото за приемането на Румъния в Шенген.

Това оповестява Диджи24, като се базира на австрийското издание " Щандард ", предава Българска телеграфна агенция.

“Дискусиите с американски публични лица са били решаващи за смяната на позицията на Австрия по отношение на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство ”, се споделя в цитираната обява.

Откакто Австрия ненадейно отхвърли присъединението на Румъния към Шенген преди година, румънските дипломати работят неуморно за решение и първите триумфи към този момент са явни, оповестява изданието, откакто австрийският вътрешен министър Герхард Карнер разгласи, че Виена е съгласна да се откаже от летищния надзор при избрани условия.

Неотдавнашните диалози сред някогашния дипломат на Съединени американски щати в Австрия Роналд Лаудер и американския асистент държавен секретар, отговарящ за Европа, Джеймс О'Брайън с политиците във Виена също бяха решаващи за отдръпването на ветото, като се има поради, че Румъния е значим съдружник на Съединени американски щати в Източна Европа, разяснява “Щандрад ”, представен от Диджи24.

Изданието оповестява, че идващите стъпки би трябвало да бъдат контрактувани през днешния ден и на следващия ден на конференция на вътрешните министри на страните от Залцбургския конгрес в Словения.

Залцбургският конгрес е неофициална самодейност за съдействие в региона на сигурността, основана през 2001 година по концепция на Австрия. Понастоящем във форума вземат участие девет страни от Централна и Източна Европа - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер прикани интервенциите на Фронтекс (Frontex) в България да се утроят и Европейски Съюз да отпусне повече средства за инфраструктурата за отбрана на границите. Границата сред България и Румъния по река Дунав ще продължи да бъде следена. Освен това Румъния и България би трябвало да се спогодят да одобряват сирийски и афганистански бежанци, които се намират в Австрия. Тази точка към момента би трябвало да бъде контрактувана, написа “Щандард ”, представен от Диджи24.

Изданието разяснява още, че Букурещ към този момент е подготвен да одобри назад търсещите леговище, минали през Румъния, според Дъблинския правилник. Австрия оправда съпротивата си против разширението на Шенген с това, че прекалено много мигранти идват в Австрия. Властите в Букурещ обаче подчертаха, че най-вече два % от мигрантите са минали през Румъния, а останалите са пристигнали през Сърбия и Унгария. След решението на Австрия Нидерландия, която беше единствено срещу влизането на България в Шенген, само че не и на Румъния, също може да се откаже от това опълчване, отбелязва в умозаключение “Щандард ”.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР