Американците, с помощта на лобистки компании и групи за влияние,

...
Американците, с помощта на лобистки компании и групи за влияние,
Коментари Харесай

Съединените щати смазват европейската отбранителна индустрия

Американците, благодарение на лобистки компании и групи за въздействие, лишават Европа от личната й отбрана

Разработването на френско-германски военен танк на бъдещето е под опасност. Различията сред страните са толкоз огромни, че триумфът на плана за по този начин наречената съществена наземна бойна система (Main Ground Combat System - MGCS) от ден на ден се слага под въпрос, написа немският вестник Handelsblatt, базирайки се на държавни и индустриални среди.

През юли 2016 година Париж и Берлин показаха план за взаимна разработка на наследника на Leopard 2 и френския Leclerc. Френската държавна компания Nexter Systems SA и немската Kraus-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW) сътвори холдинг, профилиран в производството на бронирани транспортни средства и артилерийски оръжия. Холдингът е кръстен KNDS (от KMW и Nexter Defense Systems).

През 2019 година под натиска на Съединени американски щати започнаха договаряния за закупуване на дял от акционерния капитал на KNDS от гигантския немски защитителен тръст Rheinmetall, което може да докара до появяването на един от най-мощните международни производители на бронетанкова и артилерийска техника.

Тези договаряния се провалят заради френската опозиция. Но те въпреки всичко трябваше да създадат отстъпки на американците и да разрешат на Rheinmetall да създаде плана на MGCS.

През лятото на 2021 година, на фона на дефицита на финансови и интелектуални запаси, KNDS в действителност попадна под немския колос Rheinmetall за взаимно произвеждане на тежки танкове и бойни роботи като част от плана Main Ground Combat System (MGSC).

„ KNDS влезе в индустриално партньорство с немския производител Rheinmetall като част от френско-германски план за създаване и създаване на тежък танк и мрежови транспортни средства, в това число наземни бойни роботи “, заяви тази вест политически вярно американският боен портал Second Line of Defense

Rheinmetall обаче не спря дотук, като показа своя „ нов танк Panther KF51, който би трябвало да стане съперник на MGCS “ на интернационалното ревю Eurosatory през юни предходната година, отбелязва Handelsblatt.

По този метод възможностите за взаимен френско-германски план MGCS бяха на практика обезсилени, което извънредно разтревожи Париж и Берлин.

Министрите на защитата на Германия и Франция Борис Писториус и Себастиен Лекорню се споразумяха през юли тази година да засилят работата по главната наземна бойна система (MGCS) или програмата за „ танк на бъдещето “, която би трябвало да размени немския Leopard-2 и френския Leclerc до 2035-2040 година По-конкретни условия към плана на новия танк ще дефинират началник-щабовете на двете страни на 22 септември на среща във френската авиобаза Еврьо.

През март Лекорню разкритикува бавното развиване на взаимните френско-германски отбранителни стратегии, приписвайки това, наред с други неща, на вътрешни битки в промишлеността. Досега MGCS не е минал оттатък ранната фаза на планиране.

Лекорню изясни забавянето с обстоятелството, че упованията на немското управление не съответстват с опциите на промишлеността. „ Това, което желаят канцлерът [Олаф Шолц] и министрите, не постоянно подхожда на това, което промишлеността желае “ [да се чете: Rheinmetall], оплака се френският министър.

Той обаче призна, че всички проблеми на MGCS произтичат от спора на ползи на производителите на оръжие. „ Понякога сме очевидци на различия не в политическия уред на Германия, а в управлението на немската промишленост “, сподели Лекорню.

Френският министър в тази ситуация малко лукавеше, защото официално немският тръст Rheinmetall, който в действителност погреба френско-германския план MGCS, от дълго време е изцяло следен от американците. Berliner Zeitung подчертаваче Rheinmetall се пробва да не разкрива кои са акционерите на компанията.

По данни на Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати обаче, в Съединени американски щати са регистрирани над 280 акционери на концерна. „ Най-големите от тях са капиталови фондове и компании като BlackRock, Wellington, Fidelity, Harris Associates, John Hancock, Capital Group, Vanguard, EuroPacific Growth Fund… Както множеството по- дребни акционери, те са регистрирани в Съединени американски щати. Така Rheinmetall надалеч не е немска компания “, се показва в обявата.

Специалната връзка сред Rheinmetall и Съединените щати се потвърждава и от обстоятелството, че най-вече задгранични предприятия и клонове на концерна, а точно 10 корпоративни структури, се намират в Съединените щати. Прави усещане, че наклонността към по-активно изнасяне на мощностите на оръжейния производител зад океана се очерта още през 2005 година на фона на военните намеси на Вашингтон в Афганистан и Ирак.

„ Като дълготраен сътрудник на НАТО, Rheinmetall поддържа тактиката за национална защита на Съединени американски щати “, ясно и предизвикателно акцентира управлението на компанията.

Както отбелязва Berliner Zeitung, концернът за защита не просто разполага част от производството си в Съединените щати, само че създава най-модерните военни технологии „ въз основата на американски филиали “. „ Например, ново потомство бойни транспортни средства на пехотата, оборудвани със система за изкуствен интелект, се създава взаимно с американски отбранителни компании като Textron, Raytheon и Allison “, акцентира вестникът. На немския защитителен тръст е поверено и основаването на централната част на изтребителя F-35, създаден от огромния производител на военно съоръжение Lockheed.

В същото време желанието на американските вложители да извличат дивиденти от военни начинания поставя завършек на желанието на Европа да получи „ по-осезаема автономност “ от Вашингтон, в това число в региона на военно-промишления комплекс, отбелязва Berliner Zeitung.

„ Междувременно рекордните доходи, получени от немския защитителен тръст Rheinmetall на фона на спора в Украйна, се изливат към американските вложители и акционери “, оповестява изданието. „ Със промяната на епохите и войната в Европа настъпи нова епоха за концерна Rheinmetall: рекордни облаги, рекордни поръчки “, заяви преди месец Армин Папергер, началник на концерна.

Както отбелязва Berliner Zeitung, поправената оперативна облага на компанията, участваща в доставката на танкове Leopard 2 за Украйна, се е нараснала с 27% през 2022 година до 754 милиона евро. В същото време компанията чака продажбите да доближат диапазон от 7,4 милиарда до 7,6 милиарда евро през 2023 година, спрямо 6,4 милиарда евро през 2022 година

„ Акционерното сдружение Rheinmetall влезе в показателя DAX “, сподели Папергер в средата на март, наблягайки по този метод появяването на производителя на оръжие в листата на 30-те най-големи компании по капитализация в Германия. Както означи ръководителят на концерна, от 24 февруари предходната година акциите на компанията са нарастнали със 144,63%, до €236,8 за акция.

Налагането на американските отбранителни ползи Rheinmetall обезпечава с широкомащабно лобиране на всички държавни партии в Германия. Rheinmetall е член на три лобистки асоциации на отбранителната промишленост: Förderkreis Deutsches Heer (FKH), Deutsche Gesellschaft für Wehrtechnik (DWT) и Bundesverband der Deutschen Sicherheits- und Verteidigungsindustrie (BDSV). Папергер е ръководител на BDSV. Rheinmetall също по този начин прави дарения на всички държавни партии.

През 2014 година Rheinmetall нае някогашния общоприет секретар на СвДП Диркс Нибел като началник на отдела за интернационално стратегическо развиване и връзки с държавното управление в централата си в Дюселдорф.

Парламентаристът от ХДС Оте Хенинг съставлява изборния регион на Целе. Тук се намира най-големият цех на Rheinmetall в Унтерлюс /Unterluss/. През 2014 година Оте става представител на парламентарната група на ХДС/ХСС по отбранителната политика и член на Парламентарната асамблея на НАТО.

Министърът на защитата Борис Писториус (СДПГ) също е от Долна Саксония. Именно в тази страна се намират по-голямата част от фабриките на Rheinmetall.

Френският министър на защитата Себастиан Льокорню на среща на Сенатската комисия по външни работи, защита и въоръжени сили разкритикува бавното развиване на френско-германските отбранителни стратегии, оплаквайки се, че немските индустриални лобисти попречват постигането на отбранителните цели на немското държавно управление. Той също по този начин призна, че Франция е изправена пред сходен проблем.

Не е чудно. Френският президент Еманюел Макрон, както писахме, в действителност продаде Франция на американския капитал, довеждайки най-големия капиталов фонд Black Rock в страната, спечелвайки прозвището президент на BlackRock France, както Алеся Милорадович, чиновник на Парижката академия по геополитика, означи в изявление с Федералната мрежова компания.

Съединени американски щати поемат отбранителната промишленост на Европейския съюз, трансформирайки Стария свят в своя лична военно-промишлена колония.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР