Американците дават различни оценки за действията на Доналд Тръмп, но

...
Американците дават различни оценки за действията на Доналд Тръмп, но
Коментари Харесай

Русия: 52% от американците смятат политиката на Тръмп за безразсъдна

Американците дават разнообразни оценки за дейностите на Доналд Тръмп, само че са единни в мнението, че животът им е станал по-опасен, написа съветският в. " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

Иранските ракети, блъснали американски военни бази в Ирак, бяха финален залп от завършилото изостряне сред Вашингтон и Техеран. До трета международна война не се стигна и през днешния ден американското общество дава оценки за дейностите на висшия си главнокомандващ: политиците демократи предстоящо разкритикуваха президента, а републиканците на процедура единомислещо го поддържаха.

Раздели се и публичното мнение в Съединени американски щати. Според анкета на всекидневника Ю Ес Ей тудей и компанията Ипсос от 7-8 януари над половината американци (52 на сто) назовават политиката на Тръмп по отношение на Иран " безразсъдна ". Петдесет и пет на 100 считат, че след убийството на иранския военачалник Касем Солеймани в Ирак Съединени американски щати към този момент не са толкоз безвредна страна, и единствено 24 на 100 настояват, че премахването на военачалника е повишило сигурността на Щатите. При все това 42 % утвърждават ликвидирането на Солеймани; 33 на 100 обаче са срещу.

Според повече от половината поданици на Съединени американски щати неотдавнашните събития са повишили вероятността от набези против американци в Близкия изток, терористични атентати в Щатите, война сред двете страни и поява на нуклеарни оръжия в Иран. И единствено 29 на 100 виждат шансове за " връщане на американското превъзходство в Близкия изток ".

Конфронтацията сред Иран и Съединени американски щати минава в студена война - като последваща фаза от спора следва делба на сферите на въздействие в богатия на нефт Ирак. Това декларира пред " Известия " Фархад Ала пъкъл Дин, някогашен консултант на иракския президент. Според него битката на Вашингтон и Техеран за Багдад ще изостри политическата рецесия в страната му, само че самите участници в опълчването ще се разминат с минимални загуби.

Експерти на изданието са уверени, че Иран няма да остави безнаказано убийството на генерала и в последна сметка спорът ще прерасне в прокси война на територията на трети страни, измежду които с изключение на Ирак загатват Ливан.

Още от средата на 80-те в Ливан работи проиранското придвижване Хизбула. Силни позиции в страната обаче има и Саудитска Арабия - най-големия съдружник на Съединени американски щати в района, показва арабистът Борис Долгов.
Американците имат мощни позиции и в Иракски Кюрдистан, където е ситуирана тяхна военна база. Наистина президентът на самостоятелния район Нечирван Барзани сервира на Техеран съболезнования във връзка гибелта на Солеймани, само че това бе жест на учтивост, а не демонстрация на цялостна преданост, прибавя специалистът.

Въпреки изказванията, че спорът сред Съединени американски щати и Иран отслабва, и двете страни развиват политика на борба, декларира " Взгляд ".
Заради глобите Техеран отхвърли да договаря с Вашингтон; в това време президентът на Съединени американски щати подреди да се ускори икономическият напън върху Иран поради нуклеарната му стратегия. Според специалисти Доналд Тръмп слага Ислямската република в невъзможност и това може единствено да провокира война, отбелязва електронният вестник.

Тръмп говореше за дипломация, само че не се виждат никакви подмятания за такава. Докато предходното управление на Съединени американски щати настояваше Иран да се откаже от нуклеарната си стратегия против събаряне на глобите, през днешния ден не се случва нищо сходно. Американските наказания ще останат в действие, жестоко казано, вечно, разсъждава американистът Борис Межуев.

Фактически е разгласен курс към промяна на режима в Иран без никакви опити да се скрие това желание. Съединени американски щати считат да реализират това посредством задушаващи стопански наказания и закани да стартират огромна война при всеки опит за опозиция - било то посредством нуклеарна стратегия, агресия в района, каквато прочее организираше Солеймани, или повтаряне на неотдавнашните чисто алегорични удари на Иран против американски обекти.

Днес има два разновидността за развиване на обстановката. Или Техеран и Вашингтон ще договарят скрито с посредничеството на други страни, както по времето на Барак Обама, " само че това е минимум евентуалният сюжет ". Или пък Тръмп просто изчаква фиктивен мотив да стартира пълномащабни военни дейности, декларира специалистът пред " Взгляд ".

Американски ракети " Томахок " към този момент са ориентирани към нуклеарните обекти на Иран. Доналд Тръмп стартира да реализира проект, целящ да отстрани режима на аятоласите в Близкия изток, написа " Независимая газета ".
Лидерът на Съединени американски щати все по този начин не изключва опцията да употребява военна мощ против Иран. Най-вече с цел да не допусне Иран да развие нуклеарни стратегии. Това допуска може би физическо заличаване на ядрено-техническите обекти в Натанз, Фордо, Арак и Исфахан.

Засега МААЕ продължава деликатно да следи тези стратегии.

Американците обаче може " да подминат " този факт, в случай че Иран продължи бойните дейности против обекти на Съединени американски щати. След изострянето на спора е много евентуално Пентагонът в отговор да ликвидира нуклеарната инфраструктура на Иран, предвижда всекидневникът. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР