Американското военно министерство обяви, че създава контролен център в германския

...
Американското военно министерство обяви, че създава контролен център в германския
Коментари Харесай

Център в Щутгарт ще координира военната помощ за Украйна

Американското военно министерство разгласи, че основава надзорен център в немския град Щутгарт, който да координира доставките на военна помощ от Вашингтон. 

Министърът на защитата Лойд Остин съобщи, че Съединени американски щати и съдружниците им ще се срещат всеки месец, с цел да разискват по какъв начин да подсилят военния потенциал на Украйна. Остин сподели това пред представителите на към 40 страни, които се събраха във военновъздушната база " Рамщайн " в Германия.

Германският министър на защитата Кристине Ламбрехт оповести решението на Берлин да се причисли към страните, които изпращат тежко въоръжение за украинската войска. Става дума за самоходни зенитни установки " Гепард ", които са излезли от приложимост, само че ще бъдат ремонтирани. Нидерландия също ще изпрати военна помощ - бронирани гаубици.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че украинските военни към този момент са почнали да употребяват оръжия от НАТО.

" Ние преминахме в кардинално нова фаза, за която никой дори не беше мечтал - прехода на украинските въоръжени сили към натовско оръжие, натовски стандарт. И това към този момент се случва. Първоначално получихме гаубици, само че то е единствено началото. Ще имаме доста повече и това е исторически и решителен миг. "

Очаква се английският външен министър Лиз Тръс да съобщи, че Западът би трябвало да даде и военни самолети на Украйна като част от дълготрайната си поддръжка за страната. В извадки от тирада ѝ, която тя би трябвало да държи  в Лондон по-късно през днешния ден, министърът  ще призове западните страни да прекратят - изтъквам - един път вечно вноса на съветски петрол и газ.

Междувременно литовският президент Гитанас Науседа прикани немския канцлер Олаф Шолц да достави бойни танкове " Леопард " на Украйна. В изявление за немски медии той сподели, че Берлин се движи в вярната посока, само че по думите му би трябвало да продължи. Вчера немските управляващи оповестиха първата си доставка на тежко въоръжение за Киев. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР