Американското сп. Тайм обяви шортлистата за Личност на годината за

...
Американското сп. Тайм обяви шортлистата за Личност на годината за
Коментари Харесай

Путин е сред номинираните за Личност на годината на сп. Тайм

Американското сп. " Тайм " разгласи шортлистата за " Личност на годината " за 2023 година – годишната селекция за субект, група или идея, които са имали най-голямо въздействие върху света през предходните 12 месеца. Сред номинираните са съветският президент Владимир Путин и ръководителят на КНР Си Дзинпин. Това оповестиха от редакцията на списанието.

По традиция, датираща от 1927 година, за Личност на годината се дефинира индивидът, групата или концепцията, които най-вече са оформяли заглавията, за положително или неприятно. Предишните селекции включват президента на Съединени американски щати Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, Мартин Лутър Кинг младши, немския канцлер Ангела Меркел, папа Франциск и активистката Грета Тунберг.

Личността на годината за 2023 година ще бъде оповестена в сряда сутринта.

Девет претенденти, чиито имена бяха разкрити в понеделник сутринта по време на шоуто Today на NBC, вземат участие в годишната селекция на TIME. Ето и финалистите.

Холивудските стачкуващи

Холивудските сценаристи и артисти стачкуваха през цялата година, поставяйки пауза в основаването и снимането на нови и настоящи излъчвания и филми - рядко демонстрация на силата както на труда, по този начин и на развлекателната промишленост. Гилдията на американските писатели (WGA) и Гилдията на филмовите артисти (SAG)-AFTRA възобновиха работа; WGA към този момент подписа нов контракт, до момента в който SAG има авансово съглашение и към момента не е утвърдила новия си контракт с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти.

Си Дзинпин

Китайският президент Си Дзинпин навлезе в 2023 година няколко месеца след невиждания си трети мандат, затвърждавайки ролята си на един от най-мощните модерни водачи на Китай. Си е бил в листата на TIME100, който отличава 100-те най-влиятелни международни фигури, повече от 10 пъти. Той беше и подгласник на TIME за Личност на годината за 2017 година

Тейлър Суифт

Носителката на Грами - певицата Тейлър Суифт, имаше значима година, от преиздаването на албумите си с рекордни стриймове до основаването на един от най-успешните концертни филми в историята. Турнето Eras на Swift също е на път да се трансформира в най-касовото световно турне на всички времена. Преди това поп звездата беше на корицата на Личност на годината за 2017 година, дружно с други „ Нарушители на тишината “, които се оповестиха срещу половото непозволено държание.

Сам Алтман

Само през последните няколко седмици Сам Алтман направи безчет заглавия за своето овакантяване (и бързо завръщане) на поста си основен изпълнителен шеф на OpenAI, компанията, която пусна новаторския ChatGPT, който дефинира днешния AI пейзаж. Преди това той беше във встъпителния лист TIME100 AI, както и в TIME100 за 2023 година

Прокурорите на Тръмп

Доналд Тръмп стана първият президент на Съединени американски щати, упрекнат в историята на нацията, упрекнат в четири обособени случая с повече от 90 обвинявания. Обвинения за закононарушения са повдигнати от прокурорите във Флорида, Джорджия, Ню Йорк и Вашингтон, окръг Колумбия, за интервенция в избори, нелегално владеене на класифицирани документи и подправяне на бизнес записи.

Барби от едноименния филм

Феновете – изключително дами и девойки – се стекоха в киното, с цел да видят първия по рода си екшън филм за Барби, най-дългоочаквания филм на годината, с присъединяване на Марго Роби и Райън Гослинг. Третият пълнометражен филм на Грета Геруиг беше най-касовият филм за 2023 година, като завоюва 1,4 милиарда $ и провокира детонация от розова мода, аксесоари и други артикули в магазините по целия свят. Филмът ясно сподели, че опцията за сценичен триумф остава даже в света на стрийминг.

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин, който заема ролята на президент или министър-председател на Русия от 1999 година насам, продължи да води война в Украйна, в този момент в нейната втора година след пълномащабното навлизане. Путин беше изправен пред къса опасност за властта си през 2023 година по време на протеста на " Вагнер ", само че в последна сметка въздействието му единствено се ускори, защото наемническата група се отдръпна, когато беше реализирано съглашение с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко (Евгений Пригожин, водачът на ЧВК " Вагнер ", по-късно почина в самолетна катастрофа). Путин беше Личност на годината на TIME за 2007 година и беше в листата на TIME100 неведнъж, в това число през 2022 година

Крал Чарлз III

След траяло десетилетия очакване за трона, крал Чарлз III зае позицията си на основен монарх на Обединеното кралство и други територии през този май. В миг на смяна за монархията той означаваше силата на традицията. Майка му, кралица Елизабет II, беше оповестена за персона на годината, когато се възкачи на трона през 1952 година

Джером Пауъл

Джером Пауъл, който е ръководител на Федералния запас от февруари 2018 година, изигра основна роля в ръководството на високата инфлация в Съединени американски щати, пробвайки се да сътвори по този начин нареченото „ меко кацане “ на понижаване на инфлацията посредством повишение на лихвените проценти, без да предизвиква криза – цел, която се усеща в портфейлите на американците и стопанските системи по света. Два пъти е бил в листата на TIME100 (през 2019 година и 2020 г.).

Списание „ Тайм “ избира своята персона на годината всяка година от 1927 година насам. През 2022 година това беше президентът на Украйна Володимир Зеленски и „ духът на Украйна “, през 2021 година – милиардерът Илон Мъск.

Първият, почетен с тази купа през 1927 година, е американският водач Чарлз Линдберг - първият в историята, прелетял самичък над Атлантическия океан. Повече от 70 пъти политически и публични фигури стават персона на годината. Сред тях са Махатма Ганди (1930), Адолф Хитлер (1938) Уинстън Чърчил (1940, 1949), Елизабет II (1952), Шарл де Гол (1958), Мартин Лутър Кинг (1963), Хенри Кисинджър (1972), Дън Сяопин (1978, 1985), аятолах Хомейни (1979), Лех Валенса (1981), папите Йоан Павел II (1994) и Франциск (2013), Ангела Меркел (2015).

Титлата е давана на всички американски президенти от времето на Франклин Д. Рузвелт, като се изключи Джералд Форд. Рузвелт е единственият, който получава купата три пъти: през 1932, 1934 и 1941 година. Сред носителите на тази купа са петима водачи на Съюз на съветските социалистически републики и Русия: Йосиф Сталин (1939, 1942), Никита Хрушчов (1957), Юрий Андропов (1983, дружно с президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън), Михаил Горбачов (1987, 1989) и Путин (2007).

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР