Американското посолство в София се дистанцира от твърденията за предполагаемо

...
Американското посолство в София се дистанцира от твърденията за предполагаемо
Коментари Харесай

Посолството на САЩ се дистанцира от казуса с Gemcorp

Американското посолство в София се дистанцира от изказванията за хипотетично покровителство за фонда Gemcorp, с който на 23 март българското държавно управление подписа меморандум за съдействие с евентуални планове за вложения от 1 милиарда $ - към меморандума се причисли и американската компания IP3. 

Казусът породи, откакто поредно BIRD.bg и Financial Times описаха в детайлности връзките сред Gemcorp, ръководен от Атанас Бостанджиев, и съветския олигарх Алберт Авдолян. Авдолян е фамилен другар и свързано лице с шефа на военното държавно дружество " Ростех " Сергей Чемезов по други планове, а през 2014 година съгласно FT е вложил 250 млн. $ дружно със собствен бизнеспартньор за основаването на Gemcorp.

Делът на Авдолян в Gemcorp е изкупен от Бостанджиев и сътрудниците му напълно през декември 2020 година, като в този момент шефът на фонда твърди, че към този момент няма никакво съветско финансиране. 

Намесването на посолството на Съединени американски щати в тази ситуация стана след изявление от 27 март на финансовия вицепремиер Асен Василев, който уточни пред Нова ТВ, че фондът е пристигнал на среща с държавното управление " с представители на американското и на британското посолство ". 

От американското дипломатическо посланичество в София оповестиха следното в позиция, обявена в " Лице в лице " на 31 март: 

" Търговското аташе на посолството на Съединени американски щати не е участвал на подписването на меморандума. Нито един представител на държавното управление на Съединени американски щати не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е бил член на българското държавно управление. Считаме, че изказванията за противоположното са вследствие на неразбирателство ". 

Асен Василев не посочи в изявлението си пред Нова ТВ кой е съответният представител на американското посолство, който е участвал на срещи с Gemcorp и IP3 - нито по кое време тъкмо са се състояли те. 

Меморандумът беше подписан сред българския министър на енергетиката Александър Николов и представители на двете компании в наличието на Кирил Петков. 

" Gemcorp пристигнаха при нас с сътрудници от американското посолство, от департамента на Щатите. Честно казано, не съм изследвал компанията в дълбочина. Мисля, че министър Николов като министър на енергетиката си е приключил домашното и нямам доверие да има такива зависимости ", сподели Василев в неделя. 

" Както всички огромни корпорации - в случай че идва италианска корпорация, идват търговски аташета от италианското посолство. Ако идва немска - от немското посолство. Gemcorp пристигнаха с представители на американското и на британското посолство ", беше неговият коментар. 

На въпрос дали наличието на непознатите дипломати е " задоволителна препоръка " за тези сдружения, Василев сподели: " Най-малкото съответните страни под една или друга форма споделят - това е корпорация, с която... те работят и подсигуряват за нея ". 

Той призна, че е схванал за съветските връзки на Gemcorp, когато са оповестени журналистическите следствия по този случай. 

В това на BIRD се цитираше отчет на американското финансово разузнаване, в който Бостанджиев и Авдолян са маркирани като " съветски политически свързани лица ". 

В изявление за " Капитал " от четвъртък Атанас Бостанджиев декларира, че информацията е показана " извънредно подвеждащо ", и че " такива отчети се вършат с хиляди всеки ден ".

" Причината евентуално е, че съм бил дипломиран като PEP (Politically exposed person) поради това, че съм работил в съветската VTB ", споделя той. 

В сряда някогашният вицепремиер Николай Василев се застъпи за меморандума с Бостанджиев, като разгласи, че   " нито е обвързван, нито е юрист " на Gemcorp, само че по негова информация " няма нито една копейка съветски пари ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР