Американското министерство на правосъдието обяви в понеделник, че е иззело

...
Американското министерство на правосъдието обяви в понеделник, че е иззело
Коментари Харесай

САЩ иззели откраднати биткойни за 3,36 млрд. долара

Американското министерство на правораздаването разгласи в понеделник, че е иззело откраднати биткойни на стойност към 3,36 милиарда $ при необявена по-рано акция през 2021 година в жилището на Джеймс Джун, заяви CNBC.

В петък Джун се призна за отговорен по обвиняване за машинация по електронен път, което носи оптималната присъда от 20 години затвор.

Американските управляващи са иззели към 50 676 биткойна от Джун по време на претършуване на къщата му в Гейнсвил, Джорджия, на 9 ноември 2021 година, заяви Министерството на правораздаването, обявявайки детайлности за второто по величина финансово изземване, което е осъществило досега. Биткойните са коствали 3,36 милиарда $ все още, когато са били открити, само че през днешния ден цената им е 1,04 милиарда $.

Най-голямата стойност на конфискувана от управляващите открадната криптовалута е 3,6 милиарда $ и е обвързвана с хакерската офанзива над борсата за криптовалута Bitfinex през 2016 година

Според управляващите Джун е откраднал биткойни от противозаконния пазар Silk Road, конгрес в така наречен Тъмна мрежа, в който са били купувани и продавани с криптовалута опиати и други противозаконни артикули. Silk Road започва през 2011 година, само че ФБР го затвори през 2013 година Неговият създател, Рос Уилям Улбрихт, в този момент излежава доживотна присъда в пандиза.
„ В продължение на съвсем 10 години местонахождението на тази голяма част от изчезналите биткойни се трансформира в тайнственост за над 3,3 милиарда $ “, разяснява прокурорът Деймиън Уилямс. Според Южния окръг на Ню Йорк Джун се е възползвал от уязвимости на пазарите, с цел да извърши хакерската офанзива.

Специалният сътрудник към американската Служба за вътрешни доходи Тайлър Хатчър изяснява, че Джун е употребявал „ изтънчена скица “, с цел да открадне биткойните от пазара на Silk Road. Според прессъобщението през септември 2012 година Джун е основал девет лъжливи профила в Silk Road, финансирайки всеки от тях с сред 200 и 2000 биткойна. След това той е задействал над 140 преводи в бърза поредност, което е подмамило системата за обработка на тегления на пазара да освободи почти 50 хиляди биткойна в неговите сметки. След това Джун е трансферирал биткойните в разнообразни адреси на портфейли, всички под негов надзор.

Публични регистри демонстрират, че Джун е бил президент и основен изпълнителен шеф на основана от него компания - JZ Capital LLC, която записва в Джорджия през 2014 година Според профила му в LinkedIn работата му там се концентрира върху „ вложения и рисков капитал “. В неговия профил също по този начин се показва, че той е бил „ огромен ранен вложител в биткойн с обширни знания за вътрешната му работа “ и че има опит в създаването на програмен продукт за компютърно програмиране. Профилите на Джун в обществените медии включват негови фотоси на яхти, пред самолети и на футболни мачове на високо равнище.

Този вид хакерски офанзиви надалеч не завършват с края на Silk Road. Криптоплатформите не престават да са уязвими към закононарушения.

През октомври 2022 година Binance, най-голямата криптоборса в света по размер на търговия, претърпя хакерска офанзива за 570 млн. $. Компанията сподели, че неточност в контракт е разрешила на хакерите да експлоатират междуверижен мост, вследствие на което хакерите са изтеглили от криптовалутата на платформата.

През март 2022 година хакер откри уязвимости в децентрализираната финансова платформа Ronin Network и измъкна повече от 600 млн. $ – най-голямата хакерска офанзива досега. В случая са били компрометирани частните ключове, които служат като ключова дума за отбрана на средствата в криптовалута в портфейлите.

Според отчет на Chainalysis от началото на годината до юли посредством хакерски офанзиви са открадната криптовалути на стойност 1,9 милиарда $, спрямо малко под 1,2 милиарда $ към същия миг на 2021 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР