Американското издание Дедлайн написа, че избухва скандал заради избора на

...
Американското издание Дедлайн написа, че избухва скандал заради избора на
Коментари Харесай

Американско издание коментира изборът на български филм, който да кандидатства за "Оскар"



Американското издание " Дедлайн " написа, че избухва скандал поради избора на български филм, с който страната ни да кандидатства за " Оскар ".  Филмът „ Страх “ на Ивайло Христов беше избран за българското предложение за „ Оскар “. Лентата е въодушевена от персонално прекарване на режисьора при срещата му с мигранти, натъпкани в микробус.

“Жените в действителност плачат ” - един от новите български филми, след блестящото си показване в Кан, откакто авторките му бяха поканени да журират в влиятелния фестивал във Венеция, не събра задоволително гласове в комисията у нас, с цел да стане българската номинация за " Оскар ".

Филмът беше показан и на филмовия фестивал във Варшава.

" Не инцидентно за този филм ние бихме желали да се приказва освен като за пробивен и освен като за основал звук, а за един доста първокласен сюжет - едни тематики, които фактически са нещо, което се следи и от Академията, и от селекторите по фестивали и от цялостната кино общественост и не инцидентно полската селекция избра да закрие техния фестивал, защото има допирни точки, които вълнуват и полските фенове ", сподели за БНР Мина Милева, която е част от екипа, подготвил кино лентата " Жените в действителност плачат ".

 Мина Милева Снимка: Ани Петрова

" За никой от задграничните ни сътрудници не беше даже под въпрос, че може да не сме ние предлагането за " Оскар " - те бяха в потрес към два дни. Ние го приехме като напълно естествено случване ", добави е ефира на " Хоризонт " Весела Казакова, режисьор на кино лентата " Жените в действителност плачат ".

 Мина Милева и Весела Казакова Снимка: Ани Петрова

Юлияна Методиева - основен редактор на  " Маргиналия " разяснява, че филмът на Весела Казакова и Мина Милева е емблема на женската сензитивност. 

" Ние виждаме във кино лентата, че авторките упорстват на едно през скоби извадено отрицателно дискриминационно, расистко отношение към дамата ".

Тя разяснява, че има етнически расизъм:

" Има и културен расизъм, има и сексуален расизъм, който в нашето законодателство е трансфорат в норма. Има закон за отбрана от дискриминирането на полова основа ".

 Юлияна Методиева Снимка: Ани Лозева

Теодор Ушев - международно приетият български аниматор, който живее и работи в Канада и който е бил в комисията по избора на българска номинация взриви мрежата с коментара си, че става дума за систематичен сексизъм и че не е инцидентно това, че комисията е отхвърлила един женски филм.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР