Американският технологичен гигант Microsoft Corp увеличава инвестициите си в китайски

...
Американският технологичен гигант Microsoft Corp увеличава инвестициите си в китайски
Коментари Харесай

Microsoft и Sony водят яростна битка за привличане на китайски разработчици на видео игри

Американският софтуерен колос Microsoft Corp усилва вложенията си в китайски разработчици на видео игри в опит да навакса изоставането си от Sony Group Corp с хитовата видео игра Genshin Impact, затвърждавайки прехода на Китай от страна единствено на играчи към център на разработчици на блокбастъри, написа, цитирайки свои източници.

Екшън ролевата игра от начинаещото шанхайско студио miHoYo генерира милиарди долари от стартирането си на пазара преди две години и подвигна летвата в мултиплейър игрите с междуплатформена функционалност – видът игри, които Microsoft и Sony търсят в Китай за своите абонаментни услуги GamePass и PlayStation Plus, споделят източниците.

Нарастващият западен интерес към китайските игри отразява съзряването на промишлеността за разработка на игри в Китай. Китайските игри към този момент са на едно равнище с високобюджетните западни игри, разяснява Даниел Ахмад, старши анализатор в изследователския институт Niko Partners.

„ Китайските разработчици на игри се пробват да стандартизират своите принадлежности за разработка, да основат усъвършенствани индустриални процеси, да влагат в в действителност огромни екипи “, сподели Ахмад. „ В последна сметка това им оказва помощ да имат конкурентно преимущество  ида доближат до необятна публика както във връзка с география, по този начин и във връзка с платформи “, добави той.

От известно време Microsoft работи по построяването на екип, който да изследва китайски игри, настояват два източника от промишлеността. Производителят на Xbox запълни абонаментната и услуга със заглавия на огромни марки, само че в този момент ухажва даже самостоятелни студия с предложения за огромни пари.

В същото време документите демонстрираха, че Microsoft уголемява абонаментната си услуга към лични компютри и портативни устройства, увеличавайки привлекателността на китайските разработчици като miHoYo, които са си построили известност за даване на среда за взаимна игра сред консуматори на разнообразни платформи - като Genshin Impact е отличен образец.

Един изпълнителен шеф, чието студио подписа лицензионна договорка с Microsoft преди три години, с цел да включи своята игра в GamePass, сподели, че американската компания неотдавна е предложила неведнъж по-голяма лицензионна договорка за продължение на първата игра

„ Все още не го подписваме, тъй като считаме, че когато приключим изцяло нашата игра, тя ще получи още по-добра оферта “, сподели изпълнителният шеф.

Изпълнителен шеф на различен разработчик, Recreate Games в Шанхай, сподели, че неговата компания е подписала договорка с Microsoft предходната година за идното мултиплейър заглавие Party Animals, което ще бъде пуснато извънредно на Xbox.

„ Xbox се свърза с доста планове в Китай и тези планове се концентрират главно върху създаването на конзолни и компютърни игри “, сподели основният изпълнителен шеф Луо Зиксьонг.

От Microsoft не са дали отговор на настояването на Ройтерс за коментар.

Игра на догонване

Microsoft демонстрираха интерес към китайските разработчици по-късно от Sony, която започва програмата си „ China Hero Project “, целяща да помогне на китайските разработчици да разгласяват игри на PlayStation, още през 2017 година Програмата обезпечи поддръжка за 17 игри, от които седем излязоха на пазара.

„ Бяхме тихи през последните две години. Но програмата към момента е в развой на развиване “, сподели Куанги Джоу, някогашен управител на China Hero Project, пред Ройтерс през април. „ Гордеем се с всички игри, които сполучливо излязоха от програмата... Няма подозрение, че ще пристигна нова партида “, добави той.

През 2019 година Sony си партнира с miHoYo, малко известно студио, което създава Genshin Impact. Година по-късно играта се появява на пазара и се трансформира в международен шлагер година. Тя е налична за лични компютри и мобилни устройства, само че конзолната версия е налична единствено за PlayStation.

Microsoft съжалява, че е пропуснал да влага в Genshin Impact, настояват осведомени източници. Според един от източниците от Microsoft са разговаряли с miHoYo при започване на създаването на играта, само че не постигнали договорка. Според различен източник точно тази пропусната опция е движещата мощ зад по-активното гонене на китайските разработчици от страна на Microsoft.

„ Залогът на Genshin Impact направи на Sony доста пари “, разяснява единият източник.

Няма обществени данни за конзолните доходи от Genshin Impact, само че данните от Sensor Tower демонстрира доходи от 3 милиарда $ от мобилните устройства към месец май.

Пазарна еволюция

През по-голямата част от 21-ви век китайските геймъри играеха най-вече вносни заглавия, защото домашните видео игри се смятаха за по-слаби продукции. Дори китайският водач в игрите Tencent Holdings Ltd стартира бизнеса си с издание на непознати игри на локалния пазар.

Тъй като пазарът се трансформира в най-големия в света, локалните студия от ден на ден вложиха в създаването на по-качествени игри. Тенденцията се форсира с регулаторните ограничавания върху новите игри и рестриктивните мерки върху вносните заглавия. Бизнесът в страната се възползва и от завръщането на разработчици, които са работили в студия от най-високо равнище като Ubisoft Entertainment SA и Activision Blizzard Inc.

Мениджърите от бранша на видео игрите в този момент показват Genshin Impact като крайъгълен камък в световната промишленост, възхвалявайки неговата продукция и безпроблемната междуплатформена игра. Apple даже употребява играта, с цел да показва силата на своите първокласни устройства, в това число новия iPad Air, оборудван с най-новия процесорен чип M1.

Друг крайъгълен камък беше Naraka: Bladepoint от 2021 година на NetEase - втората по величина компания за игри в Китай. Докато множеството китайски заглавия са безвъзмездни за игра и печелят от продажби на предмети вътре в играта, Naraka: Bladepoint продаде над 10 милиона копия макар цената си от 20 $, което отразява доверието в играта. Тя притегли вниманието както на Microsoft, по този начин и на Sony, настояват източници на Ройтерс. Според единият от тях NetEase е дал приоритет на Microsoft, като играта стана част от абонаментната услуга GamePass през юни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР