Американският тълковен речник Мериам-Уебстър“ избра феминизъм“ за дума на годината,

...
Американският тълковен речник Мериам-Уебстър“ избра феминизъм“ за дума на годината,
Коментари Харесай

Речникът „Мериам-Уебстър“ обяви „феминизъм за дума на годината

Американският разяснителен речник „ Мериам-Уебстър “ избра „ феминизъм “ за дума на годината, оповестява, Би Би Си.

Една от аргументите: броят на хората, които са търсили думата „ феминизъм “ в интернет изданието на речника се е нараснал с 70% спрямо 2016 година.

От „ Мериам-Уебстър “ обявиха, че ползата към думата е бил подхранен от „ Женския марш “ против президента Доналд Тръмп, новите телевизионни излъчвания и филми, които се концентрират върху женските проблеми, и поредицата от кавги, свързани със полово принуждение в Холивуд.

Определението за феминизъм в речника на „ Мериам-Уебстър “ е „ теорията за политическото, икономическото и общественото тъждество на половете “. В дефиницията влиза и „ проведена активност в отбрана на женските права и ползи ".

Първият скок в търсенията е маркиран точно през януари, когато Женския марш на розовите котешки шапчици във Вашингтон бе подсилен от още над 600 протестни шествия в целия свят, единствено ден откакто Доналд Тръмп встъпи в служба като президент на Съединени американски щати.

Ръст в интереса е регистриран и след изявлението на говорителката на президента Доналд Тръмп Келиан Конуей, която съобщи, че не се счита за феминистка.

Движението против половия тормоз #MeToo, което се появи след разкритията за полови похищения в Холивуд, също способства за увеличеното търсене на думата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР