Американският щат Кънектикът оправда 12 души, осъдени за магьосничество в

...
Американският щат Кънектикът оправда 12 души, осъдени за магьосничество в
Коментари Харесай

Кънектикът оневини 12 вещици

Американският щат Кънектикът оправда 12 души, наказани за магьосничество в колониална Америка преди съвсем 400 години, след акция за изчистване на имената им, съобщи Агенция Франс Прес.


11 от упрекнатите " вещици " са били обесени след правосъдни процеси в североизточния щат Кънектикът в средата на XVI в., като една от тях е получила опрощение.

В четвъртък законодателите в щата Ню Ингланд одобриха резолюция, в която афишират тяхната непорочност и осъждат гибелта на деветте дами и двама мъже като " правосъдна неточност ".

Тя последва акцията на плана " CT Witch Trial Exoneration Project " - група, която включва потомци на някои от убитите.

В изказването на групата се споделя, че е " възхитена, удовлетворена и признателна " на сенаторите, които гласоподаваха с 33-1 гласа в интерес на този ход.

Те означават, че решението е взето в навечерието на 376-ата годишнина от първото обесване на магьосница в Ню Ингланд - това на Алис Йънг.

" Благодарни сме на потомците, бранителите, историците, законодателите от двете партии и на доста други, които направиха тази публична резолюция допустима ", се споделя в изказването.

Стотици хора, най-вече дами, са били упрекнати в магьосничество в Ню Ингланд през XVII в. - най-известното от тях е в Салем, Масачузетс - когато регионът бива обзет от боязън, параноя и поверие.

В последна сметка десетки са екзекутирани.

Процесите против вещици в Кънектикът се организират сред 1647 и 1663 година, като завършват към 30 години преди процесите против вещици в Салем.

По данни на плана CT Witch Trial Exoneration Project в Кънектикът към 34 души са упрекнати в магьосничество.

Групата добавя, че " ще продължи да се застъпва за историческото обучение и увековечаването на паметта на жертвите на процесите против вещици ".

През последните години страните и страните започнаха стъпки за изчистване на имената на на вещици.

Миналата година Масачузетс публично помилва Елизабет Джонсън - единственото лице, наказано по време на Салемските процеси, което към момента не е целесъобразно.

Миналата година държавното управление на Шотландия сервира публични извинения на хиляди дами, екзекутирани преди епохи.

Между XVI и XVIII в. в Шотландия към 4000 души са били упрекнати в магьосничество, като повече от 2500 от тях са били екзекутирани.

Повечето от тях са били удушени и по-късно изгорени, откакто са създали самопризнания, които постоянно са били изтръгнати с изтезания. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР