Американският производител на чипове Micron заяви, че ще инвестира повече

...
Американският производител на чипове Micron заяви, че ще инвестира повече
Коментари Харесай

Micron инвестира над 600 млн. долара за завод в Китай

Американският производител на чипове Micron съобщи, че ще влага повече от 600 млн. $ в цех за пакетиране и тестване в Северен Китай. Това се случи след по-малко от месец, откогато Пекин забрани чиповете му да се употребяват в планове за сериозна инфраструктура.


В изказване за WeChat компанията съобщи, че ще влага над 4,3 милиарда юана (605 млн. долара) през идващите няколко години в завода си в град Сиан, с цел да придобие съоръжение и да добави нова фабрика в оборудването.

Миналия месец китайският орган за надзор на киберсигурността съобщи, че Micron не е издържала инспекцията на националната сигурност, като разпореди на операторите на " сериозна осведомителна инфраструктура " да спрат да купуват продуктите ѝ.

Това беше последната ескалация в ожесточената война за чипове сред Съединени американски щати и Китай, в която Вашингтон се пробва да блокира достъпа на Пекин до най-съвременни полупроводници.

" Този капиталов план акцентира непоколебимия ангажимент на Micron към бизнеса ни в Китай и членовете на китайския ни екип ", съобщи в изказване основният изпълнителен шеф Санджай Мехротра.

Micron съобщи, че ще закупи съоръжение за пакетиране на чипове от основаната в Сиан компания Licheng Semiconductor, която към този момент е употребила част от оборудването в завода на американската компания по силата на предходно съглашение.

" Инвестицията е в сходство с световната идея на Micron за пакетиране и тестване и ще даде на компанията еластичност да създава необятно портфолио от артикули в Сиан ", се споделя в изказването на компанията в WeChat.

Micron ще построи ново оборудване с индустриални линии за мобилни DRAM, NAND и SSD чипове, добави тя.

Войната на чиповете


Около 10% от годишните доходи на Micron в размер на 30,8 милиарда $ през предходната година са пристигнали от Китай, сочат данни на компанията.

Но огромна част от продуктите на Micron, продавани в страната, се купуват от задгранични производители, означават анализаторите, и не е ясно дали решението на китайския орган за киберсигурност от предишния месец е повлияло на продажбите на задгранични купувачи.

Вашингтон съобщи, че е налице " доста сериозна угриженост " по отношение на рестриктивните мерки, наложени от Китай на Micron.

Пекин стартира следствие на Micron в края на март - пет месеца откакто Съединените щати вкараха огромни ограничавания, целящи да спрат достъпа на Китай до високотехнологични чипове, съоръжение за произвеждане на чипове и програмен продукт, употребен за планиране на полупроводници.

Съединените щати се позоваха на съображения за националната си сигурност за въведените предходната година ограничавания, изразявайки опасения, че Китай ще употребява американски технологии за създаване на съвременно военно съоръжение.

Белият дом прикани също южнокорейските производители на чипове да не изнасят за Китай, с цел да запълнят празнината, оставена от възбраната за импорт на полупроводници от Съединени американски щати.

Нидерландия и Япония - съдружници на Съединени американски щати, които са водещи производители на профилирани полупроводникови технологии, също оповестиха ограничавания върху износа, без да показват категорично Китай. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР