Американският професор Ноам Чомски заяви, че Европа трябва да вземе

...
Американският професор Ноам Чомски заяви, че Европа трябва да вземе
Коментари Харесай

Проф. Ноам Чомски: ЕС губи индустрията си, ако следва САЩ

Американският професор Ноам Чомски съобщи, че Европа би трябвало да вземе съдбоносно решение: да остане ли в доминираната от Съединени американски щати система, изправена пред евентуален спад и даже деиндустриализация? Или да се приспособи към естествения си стопански сътрудник на изток, който е богат на жизненоважни минерални запаси и е врата към доходоносния китайски пазар.
В отговор на въпроса дали сме на ръба на нов международен ред и дали войната в Украйна ще форсира огромните промени, Чомски изясни, че има две благоприятни условия: или многополюсна система, основана на Организация на обединените нации, или еднополюсната система на Съединени американски щати, в която американците нарушават разпоредбите, както им е преференциално.
Според проф. Чомски Съединени американски щати са по-склонни към атлантическия вид на НАТО и разширение до Индо-Тихоокеанския район за въвличането на Европа в борбата им с Китай.
Американският академик напомни, че Джордж Буш-старши и Михаил Горбачов се договорили Германия да се причисли към НАТО и да се сплоти, само че НАТО да не се уголемява Днито инч на изтокУ от Германия.
" Документите са елементарно налични на уеб страницата на Архива за национална сигурност. Буш извърши съглашението, само че Бил Клинтън наруши контракта, загърбвайки позицията на американски дипломати, които предупреждаваха, че разширението на НАТО е неразумно ", сподели Чомски.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР