Американският президент в публично изявление и неговия Секретар на финансите

...
Американският президент в публично изявление и неговия Секретар на финансите
Коментари Харесай

Администрацията на Тръмп започна преговори за новото споразумение NAFTA

Американският президент в обществено изказване и неговия Секретар на финансите Стивън Мнъчин (от ляво), Търговския представител на Съединени американски щати, Робърт Лайтизър (по средата) и Търговския секретар, Уилбър Рос (от дясно)

© Jonathan Ernst Още по тематиката
Компании ще се опитат да попречат на въвеждането им
15 авг 2017
Създаването на завода би отворило 4 хиляди нови работни места, което Тръмп похвали в Twitter
7 авг 2017
Срещата сред Пекин и Брюксел може да се организира по-рано тази година
18 фев 2017
Новият американски президент не е блъфирал в предизборната си акция. Първите му решения са в посока протекционизъм и повреждане на интернационалните съглашения
27 яну 2017
Ниските цени на горивата подтикват продажбите на по-тежките коли
2 ное 2016

Двадесет и три години след подписването на NAFTA (North Atlantic Fair Trade Agreement) администрацията на президента Доналд Тръмп разгласи, че стартират отворени договаряния за комерсиалното съглашение.

Проблемът

Една от задачите на новите договаряния е да се понижи комерсиалният недостиг сред Съединени американски щати и останалите членки на NAFTA, написа Reuters. Дефицитът е над 500 милиарда $, като на автоиндустрията се пада близо 74 милиарда, сочат данните за 2016 година
По време на кандидатпрезидентската си акция Доналд Тръмп посочваше, че автопроизводителите би трябвало да бъдат държани виновни за изместването на производството си на открито от Съединени американски щати. Според Тръмп дефицитът с Мексико е 63.2 млрд $, а този с Канада е малко над 10 милиарда $.

Решението

Сега се чака да се обърне огромно внимание върху стягане на регулацията на импорт на части и коли.
" Администрацията на Тръмп е подготвила договарянията си за NAFTA към намаляването на недостига с Мексико ", споделя Каролин Фройнд, член на Института за интернационална стопанска система " Питърсън ". " Ако не обиден автоиндустрията, няма метод да реализират задачите си. "

Тя показва, че договарящите би трябвало да наблегнат върху няколко значими въпроса. " Ако желаете цялостна рационализация на NAFTA, ще отнеме много повече от 6 месеца. В последна сметка считам, че доста ще се забавят с изясняването на детайлите, вместо да изберат две-три основни казуса, които да оформят. " Самият документ съдържа повече от 300 страници.

Стремежът на администрацията на Белия дом е да се усилят наетите в автоиндустрията в Съединени американски щати, както и да се подобрят регулациите, ограничаващи вноса на противозаконни елементи от Азия. Reuters добавя, че е допустимо и да има характерни въпроси, които са ориентирани към търговията с Мексико. Други анализатори считат, че тези планове на държавното управление са подтикнали покупко-продажби, като тази сред, за започване на общо произвеждане в Съединени американски щати.

" Искаме да осигурим правила за експорт на артикули и материали от Съединени американски щати и Северна Америка ", сподели в известие комерсиалният представител на Съединени американски щати Робърт Лайтизър. Това повдигна терзания в огромните автокомпании.

Последиците

В автомобилния бранш 62.5% от съставната цена на колата би трябвало да идва от създадени елементи в Съединени американски щати, Канада и Мексико, с цел да се избегнат санкции. От Белия дом мощно се стремят към повдигане на този %, като в допълнение упорстват да се вкара минимална граница за американски артикули, като по този метод подтикват локално произвеждане и лимитират вноса на части от Азия.

Проблемът за производителите идва от необятната формулировка за " елементи ", която дава Лайтизър. По време на правенето на истинския документ през 1993 година не е имало огромна потребност от импорт на авточасти. Сега обаче огромна част от производството включва електроника, която съвсем не се създава в Съединени американски щати. Това би принудило множеството производители или да отворят лично произвеждане за електроника, или да заплащат спомагателни цени за импорт. Това би забавило производството и би вдигнало цените на крайния артикул.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР