Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ може да се

...
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ може да се
Коментари Харесай

Тръмп: Ще се върнем в ТПТИ, ако ни предложат по-добра сделка

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Съединени американски щати може да се върне в Трансатлантическото партньорство за търговия и вложения (ТПТИ), единствено в случай че на Вашингтон се предложи „ по-добра” договорка.

Решението ще бъде внезапен поврат за президент, в чиято предизборна акция непрестанно се упрекваше и подлагаше на критика съглашението.

„ Ще се причисля към ТПТИ единствено в случай че договорката бъде доста по-добра от договорката, която беше препоръчана на президента Обама”, написа късно през нощта американският президент в Туитър. „ Ние към този момент имаме двустранно съглашение с шест от единайсетте страни членки на съглашението, като поставяме старания за подписване на сходни покупко-продажби с най-големите страни от останалите 5, като Япония, която ни е блъснала съществено в търговията от години”, добави той, представен от AFP.

Това се случи малко, откакто от Белия дом оповестиха, че представителят на Съединени американски щати в договорката Робърт Лайтайзер и най-хубавият стопански консултант Лари Кудлол ще преразгледат позицията на Вашингтон по договорката.

Тръмп постоянно укорява огромните интернационалните покупко-продажби, да вземем за пример 24 годишното Северноамериканско съглашение за свободна търговия, което той назовава „ бедствие”.

Решението беше посрещнато добре от представителите на земеделските щати в сената.

Но най-яростните съветници свързани със договорката, които в този момент преобладават кабинета на Тръмп след промените на високо равнище от началото на годината, по-скоро считат, че Съединени американски щати би трябвало да подписа повече на брой двустранни покупко-продажби, които да са в полза на страната, в сравнение с една интернационална, която да я ощетява.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР