Американският президент Доналд Тръмп ще позволи дълго засекретяваните документи във

...
Американският президент Доналд Тръмп ще позволи дълго засекретяваните документи във
Коментари Харесай

Тръмп няма да спира публикуването на документите за убийството на Кенеди


Американският президент Доналд Тръмп ще разреши дълго засекретяваните документи по отношение на убийството на 35-я американски президент Джон Кенеди да бъдат отворени.

Съобщението на президента пристигна след известия в медиите, че върху него е оказван напън да не разсекретява досиетата, с цел да се запазят в загадка методите на следствие и хипотетичните източници.

В Туитър той написа, че с правото си като президент ще разреши те да бъдат оповестени, откакто другата седмица изтича срокът за тяхното засекретяване от Националния списък на Съединени американски щати. Те би трябвало да станат притежание на обществеността в четвъртък, съвсем 54 години след убийството на Кенеди в Далас.

Голяма част от досиетата, свързани със гибелта на президента, бяха оповестени след издаването на закон от 1992 година на тогавашния президент Джордж Буш-старши. Той обаче предвиждаше друга част от тях да остане засекретена в Националния списък през идващите 25 години – период, който изтича този месец.

През 1991 година за покушението се заприказва още веднъж след излизането на кино лентата на режисьора Оливър Стоун „ Джей Еф Кей “, основаващ се на версия за държавен скрит план против президента. По това време е основана и държавна комисия, която да изследва какви документи би трябвало да бъдат оповестени по отношение на „ убийството на века “.

Джон Фицджералд Кенеди става 35-я президент на Съединени американски щати през 1960 година Със своите 43 години той е и най-младият политик, заемал длъжността. Три години по-късно, на 22 ноември 1963 година, по време на посещаване в град Далас, щата Тексас, той е убит. Според заключенията на държавна комисия, образувана след гибелта му, негов палач е Лий Харви Осуълд, който е работил самичък и не става въпрос за скрит план. /АФП, БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР