Американският президент Доналд Тръмп призна официално Йерусалим за столица на

...
Американският президент Доналд Тръмп призна официално Йерусалим за столица на
Коментари Харесай

Доналд Тръмп призна официално Йерусалим за столица на Израел

Американският президент Доналд Тръмп призна публично Йерусалим за столица на Израел. Това се случи по време на послание, предава AFP. Американският президент разгласи също нов метод към израелско-палестинския спор. Тръмп изясни, че Съединени американски щати се стремят към спокойно контролиране в Близкия изток, което да удовлетвори и двете страни, както и че скоро вицепрезидентът Майкъл Пенс ще посети Близкия изток.
"Реших, че е време най-сетне да призная публично Ерусалим като столица на Израел... В сходство със Закона за преместването на американското посолство в Йерусалим подреждам на Държавния департамент да стартира подготовка за преместването на американското посолство от Тел-Авив в Йерусалим ", се споделя в известието на американския държавен глава. Броени часове преди да разгласи решението си Тръмп съобщи, че съгласно него то е било просрочвано прекомерно дълго. "Много президенти споделяха, че желаят да създадат нещо по въпроса, само че не започнаха дейности, дали тъй като им липсваше кураж или просто трансформираха мнението си след това ", добави президентът на Съединени американски щати. Част от международните водачи и водещи дипломати към този момент показаха несъгласието си с сходно деяние. В понеделник Федерика Могерини разиска с външния министър на Йордания Айман ас-Сафади последствията при положение, че Съединени американски щати признаят Йерусалим като столица на Израел: "Още при започване на тази година Европейският съюз беше задоволително явен, че чака сериозна реакция на следствията, които сходни едностранни решения или дейности могат да нанесат върху статута на Йерусалим. Това може да докара до съществени отрицателни последствия в публичното мнение в другите страни ", се споделя в изказване от срещата.
Припомняме, че през юни американският Сенат утвърди резолюция, която приканва администрацията във Вашингтон да извърши гласувания още през 1995 година закон за преместването на посолството на Съединени американски щати в Йерусалим до 31 май 1999 година Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха осъществяването на закона с нарочна заповед на всеки 6 месеца, като посочваха, че статутът на града би трябвало да бъде избран на договаряния сред израелците и палестинците, защото Йерусалим е един от главните източници на различия в израелско-палестинския спор. В края на ноември на заседание в Белия дом Тръмп обаче уточни, че е време да удовлетвори молбата на Израел и се чака в сряда (6 декември) той да разгласи публично, че поддържа изказванията на Израел, че Йерусалим е столица на еврейската страна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР