Американският президент Доналд Тръмп предполага, че Китай най-вероятно ще реши

...
Американският президент Доналд Тръмп предполага, че Китай най-вероятно ще реши
Коментари Харесай

Доналд Тръмп очаква търговска сделка с Китай след президентските избори през 2020 г.

Американският президент Доналд Тръмп допуска, че " Китай най-вероятно ще реши да изчака " със сключването на комерсиално съглашение със Съединени американски щати до резултатите от президентските избори през 2020 година Той е песимистично надъхан по отношение на договарянията макар възобновяването им през тази седмица, оповестява Financial Times. И до момента в който сред Съединени американски щати и Китай се спуска " комерсиална желязна завеса ", финансовите връзки сред Китай и Запада, включително и Съединени американски щати, не престават да се ускоряват, припомня The Economist.

" Китай ще изчака "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Американският президент самичък дефинира за незначителни възможностите идните търговски договаряния да имат триумф. Според него най-хубавият ход на Китай несъмнено е да изчака до президентските избори през 2020 година, с цел да види дали няма да пристигна нов президент с по-меки позиции. Според Тръмп, " сега, в който завоюва, всичките ще подпишат покупко-продажбите. " Президентът на Съединени американски щати изрази тази позиция в петък, броени дни преди финансовия министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин и основният търговски договарящ Робърт Лайтицър да отлетят за Шанхай за първия тур договаряния с Китай от ранния май насам.

Някои от критиците на Доналд Тръмп са изненадващо съгласни с оценката на президента, само че по противоречащи на неговите аргументи. " Китай би трябвало да обмисля евентуалните резултати от договарянията с Тръмп и да се чуди какъв тъкмо е смисълът от договарянията, " изяснява пред FT комерсиалният специалист на PIIE Чад Браун. Според него, Тръмп е прекомерно непредсказуем и се отмята от обещанията си прекомерно постоянно, което го прави обезсърчителен договарящ и понижава възможностите за договорка.

Търговска студена война

Самият Тръмп твърди, че Китай избира да договаря с демократическия претендент за президент Джо Байдън ( " Сънливия Джо " на езика на Тръмп) вместо с него. Пол от предходната седмица на обичайно другарски настроената към президента медия Fox News сподели, че Байдън би спечелил избори против Тръмп с 10 процентни пункта. Това накара Тръмп да нападна и Байдън, и Fox News, и може би да засегна позицията на личните си договарящи в Китай.

Във всеки случай, последното изявление на Тръмп демонстрира, че Съединени американски щати и Китай най-вероятно са доста надалеч от договорка макар обещанията на Тръмп да понижи рестрикциите си против Huawei и да не постанова нови мита на останалите китайски артикули, внасяни в Съединени американски щати. Миналата седмица МВФ за следващ път понижи световните си прогнози, този път до 3.2% нарастване на международния напредък за 2019 година, само че усили тези за Съединени американски щати.

Лъч светлина в китайския финансов бранш

Според авторитетния китайски анализатор и някогашен финансов министър на Съединени американски щати Хенри Полсън се надига заплахата от " спускането на икономическа желязна завеса ", която ще раздели света на две. Светлият лъч за международната стопанска система идва от китайския финансов бранш, който става все по-отворен към Запада. От средата на 2018 година насам задгранични застрахователни и финансови компании могат да имат контролиращи дялове от 51% в локални компании от същите браншове. В началото на юли 2019 година, китайският министър председател Ли Къцян съобщи, че задграничните финансови компании ще могат да получават цялостен надзор над локални китайски компании през 2020 година

В същото време Китай не ползва финансов надзор над активите на задгранични финансови компании, опериращи на територията на страната. Това действително основава известно възприятие за сигурност и доверие в бранша, което е довело до прибавянето на китайски активи в голям брой западни показатели за акции и облигации, като MSCI. Така единствено за 2018 година в задгранични компании са вложили над 75 милиарда $ в китайски акции, а съгласно Goldman Sachs, над един трилион $ ще се влеят в китайския пазар за облигации в идващите 10 години.

По-добре сближени

Продължаващото финансово доближаване на Китай и Запада е позитивен фактор макар реториката на Доналд Тръмп и недоверието на Уолстрийт към китайски компании. Засега Китай се нуждае от постоянен приток на западно финансиране и е подготвен да либерализира най-малко някои елементи от финансовата си инфраструктура, с цел да го улесни. В същото време, в случай че китайска компания има задгранични акционери и взе участие в интернационалните финансови пазари, това усилва тласъците на компанията да играе по интернационалните правила.

В случай на ампутиране на връзките и нападателна конкуренция със затворен Китай, негативните практики на страната могат единствено да се задълбочат. Страхът на анализатори като Полсън е, че алтернативата на сегашната постепенна и накъсана либерализация е основаване на китайска опция на сегашната световна подвластна от $ финансова система. Китай към този момент е декларирал упоритости за сходна институционална смяна - в случай че това въпреки всичко се случи някой ден, икономическата студена война може да се трансформира в непрекъсната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР