Американският президент Доналд Тръмп постоянно предупреждава за заплахата, която според

...
Американският президент Доналд Тръмп постоянно предупреждава за заплахата, която според
Коментари Харесай

Китай: От аграрно общество до втората най-голяма икономика в света в рамките на 30 г.

Американският президент Доналд Тръмп непрекъснато предизвестява за опасността, която съгласно него съставлява Китай за света. По думите на Тръмп Китай краде американски работни места, разчита на нелоялните търговски практики и не признава разпоредбите за интелектуална благосъстоятелност на задграничните компании. До каква степен изказванията на Тръмп дават отговор на истината или съставляват съответна политическа теория е обширна тематика, по която може да се приказва много, само че едно нещо е несъмнено, Китай е първата страна от десетилетия, която заплашва икономическата надмощие на Съединени американски щати.

От уеб сайтът НоwМuсh.net са основали инфографика, която пресъздава китайският стопански напредък през последните 30 години.

От инфографиката разбираме, че стопанската система на Китай е 14,12 пъти по-голяма през днешния ден, в сравнение с през 1989 година, като по този индикатор е мъчно да се откри неин аналог в международен мащаб. За съпоставяне от уеб страницата оферират цената на американският  Американският борсов показател S&P 500, който е повишен 4,45 пъти в границите на същия интервал, до момента в който държавният дълг на Съединени американски щати се е нараснал 3,97 пъти от 1989 година до през днешния ден.

 Ако би трябвало да съпоставим китайският стопански напредък с този на други страни, то разликата става още по-голяма. За последните 30 година стопанската система на Съединени американски щати е повишена 2,09 пъти, тази на развитите страни е напреднала приблизително с 1,92 пъти и тази на страните от Еврозоната 1,68 пъти.

Разбира се, не би трябвало да забравяме, че през 1989 година Китай страна с земеделско общество и невисок Брутният вътрешен продукт, само че това не прави резултатите, реализирани от азиатският колос през последните 30 година по-малко впечатляващи.

Остава въпроса дали Китай ще размени Съединени американски щати като международен стопански хегемон, поради упованията на доста анализатори двете страни да разменят първото и второто място на икономическата стълбица в границите на идващите 15 години. Времето ще покаже.
chinas-economic-growth-perspective-6389.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР