Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще

...
Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще
Коментари Харесай

Островът, на който ще се срещнат Тръмп и Ким Чен-ун, крие мрачна история

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският водач Ким Чен-ун ще се срещнат за пръв път във вторник на остров в Сингапур, където в днешно време царува разкош, само че в предишното се е ляла кръв, заяви ДПА.

Остров Сентоса, ситуиран южно от континенталната част на Сингапур, е прочут с буйната си растителност, първокласни хотели и огромни стадиони за голф. Там има лъскаво казино, увеселителен парк, пристанище за скъпи яхти и вили на първа линия до плажа, които костват десетки милиони долари. На острова имат къщи някои от най-богатите хора на света.

Изборът за осъществяване на срещата тъкмо там е логически и от логистична позиция. Сентоса е единствено на 500 метра от континенталната част и до него се стига основно по един-единствен път. Това дава опция за усамотение и улеснява гарантирането на сигурността.

Зад тропическата фасада на Сентоса обаче се крие кървава история. До 1830 година островът е именуван от локалното малайско население " Пулау белаканг мати ". Името може да бъде преведено по няколко метода, само че най-известният превод е " Островът, където гибелта дебне зад ъгъла ".

Историците имат разнообразни теории за произхода на това злокобно име. Някои спекулират, че може да е от времето на пиратските нападения, плячкосването и кръвопролитията в региона. По време на Втората международна война японските окупационни сили употребяват острова за лагер за английски и австралийски военнопленници. Плажовете му стават място за всеобщи изтезания на сингапурски китайци, обвинени в антияпонска активност.

През 1972 година държавното управление на Сингапур стартира преустрояване на острова за насърчаване на туризъм и го прекръства на Сентоса, което на малайски значи положение на " мир и успокоение ".

Източник: БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР