Американският президент Джо Байдън заяви, че на срещата си със

...
Американският президент Джо Байдън заяви, че на срещата си със
Коментари Харесай

Байдън казал на саудитския принц, че го смята за убиец

Американският президент Джо Байдън съобщи, че на срещата си със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман е повдигнал въпроса за „ възмутителното “ ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги. Американското разузнаване счита, че саудитският престолонаследник евентуално е наредил убийството на Хашоги през 2018 година

„ Казах доста искрено, че за един американски президент да си мълчи по въпрос, обвързван с човешките права, опонира на нашата същина и на моята същина - каза Байдън. - Аз постоянно ще се застъпвам за нашите полезности “.

Според Байдън, де факто принцът на Саудитска Арабия “по създание сподели, че не е персонално виновен за това “. „ Аз демонстрирах, че мисля, че е “, добави президентът на Съединени американски щати.

Като претендент за президент Байдън беше декларирал, че кралство Саудитска Арабияби трябва да бъде превърнато в „ парий “ на интернационалната сцена поради убийството на Хашоги. При визитата си в този момент той съобщи, че не съжалява за този коментар.

Байдън също по този начин разгласи, че американските миротворци ще изоставен остров Тиран в Червено море до края на годината. По думите му това е било контрактувано по време на „ добра поредност от срещи “, които той е имал в Джеда.

Миротворците бяха ситуирани на острова според споразуменията от 1978 година, довели до мирния контракт сред Израел и Египет. Тиран е сред Саудитска Арабия и Египет в стратегически регион, водещ към израелското пристанище Ейлат. За изтеглянето на американските миротворци беше належащо единодушието на Израел, а сделката се счита за следващото удостоверение за стоплянето на връзките сред Израел и Саудитска Арабия.

Байдън разкри, че с принц Мохамед са разискали и енергийните въпроси, и че чака в идните седмици „ по-нататъшни стъпки “ от Саудитска Арабия, която е водещ производител на нефт.Интересите в енергетиката и сигурността накараха Байдън и неговите сътрудници да решат да не изолират Саудитска Арабия, която ускорява връзките си с Русия и Китай.

Срещата на Байдън с принц Мохамед, както и поздравът посред им с блъскане на юмруци, провокира реакции на отвращение. Според критиците президентът е изоставил обещанията си по отношение на правата на индивида, изключително що се отнася до убийството на Хашоги.

„ Първото блъскане на юмруци сред президента Байдън и Мохамед бин Салман беше по-лошо от здрависване – то беше срамно ”, съобщи Фред Райън, издателят на в. „ Вашингтон пост “, за който работеше убитият саудитски публицист.

Годеницата на Хашоги, Хатидже Дженгиз, пусна в " Туитър " скрийншот с надпис какво би споделил журналистът на Байдън във връзка срещата му със саудитския престолонаследник: " Кръвта на идната жертва на МБС (Мохамед бин Салман) е по твоите ръце ".

Конгресменът от Калифорния Адам Шиф, демократ и ръководител на комисията по разузнаването на Камарата на представителите, написа: " Един привет с докосване на юмруци е по-силен от хиляди думи. Ако в миналото сме имали потребност от припомняне за продължаващата хватка на богатите на нефт автокрации върху външната политика на Съединени американски щати в Близкия изток, през днешния ден го получихме ".

В Джеда Байдън се срещна и със саудитския крал Салман . На срещата не бяха позволени публицисти, само че саудитските управляващи разпространиха видеозапис, на който президентът се ръкува с монарха в наличието на принц Мохамед. 

При визитата на Байдън Съединени американски щати и Саудитска Арабия оповестиха съглашения в редица области, в това число за съдействие в 5G и 6G технологиите и киберсигурността. Вашингтон също по този начин приветства саудитското решение за отваряне на въздушното пространство на кралството за цивилен полети за и от Израел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР