Американският президент Джо Байдън пристигна в полския град Жешов -

...
Американският президент Джо Байдън пристигна в полския град Жешов -
Коментари Харесай

Байдън обеща САЩ да снабдяват Европа с газ в следващите 2 години

Американският президент Джо Байдън дойде в полския град Жешов - на 100 км от украинската граница. Президентът се срещна с разположените неотдавна в региона военни от 82-а въздушно-десантна дивизия на американската войска. Байдън повдигна бойния дух с къса тирада след което хапна пица с бойците.

В същото време полският президент Анджей Дуда не съумя да посрещне Байдън. Самолетът на полския президент, който също летеше за Жешов, претърпя повреда и се върна назад във Варшава. След това Дуда стигна до Жешов с авариен аероплан. 

При престоя си в Жешов Байдън сподели на американските военни, че тяхната задача е освен това от просто изпращане на известие до Русия. Те работили като сигнал към всички автократи по света.

„ Въпросът е кой ще надделее? Ще надделее ли демокрацията и полезностите, които споделяме? Или автокрациите ще надделеят? Това в действителност е заложено на карта - сподели Байдън. - Това, което вършим, е значимо, в действителност значимо. Вие сте в в разгара на борбата сред демокрации и олигарси “.

 

ЕНЕРГИЙНАТА ПОМОЩ ЗА ЕВРОПА

Преди Байдън да замине от Брюксел към Полша, той и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен оповестиха нова самодейност, целяща да лиши Русия от европейските енергийни облаги, които, съгласно американския президент, се употребяват за поддържане на войната в Украйна. 

Според Байдън, Русия употребява доставките си на петрол и газ, с цел да " принуждава и манипулира своите съседи ". И добави, че Съединени американски щати ще оказват помощ на Европа да понижи зависимостта си от съветския петрол и газ и ще подсигуряват, че континентът ще има задоволително доставки за идващите две зими. 

" Ще отнеме известно време, с цел да се поправят веригите за доставка на газ и инфраструктурата, които (бяха) построени през последното десетилетие, тъй че ще би трябвало да се уверим, че фамилиите в Европа могат да преживеят тази и идната зима, до момента в който построяваме инфраструктура за диверсифицирано, стабилно и чисто енергийно бъдеще ", сподели Байдън.

Ше бъде основана взаимна работна група, която ще се концентрира върху намирането на различни доставки на полутечен природен газ и понижаване на общото търсене на природен газ в бъдеще.

" Зная, че отводът от съветския газ ще провокира разноски за Европа, само че това е освен вярното нещо, което би трябвало да създадем от морална позиция, само че и ще ни сложи на доста по-силна стратегическа основа ", сподели Байдън.

Съединени американски щати ще снабдят Европа " с най-малко 15 милиарда куб. метра полутечен природен газ през 2022 година в партньорство с други страни ". Тези количества ще са от голям брой източници, в това число от Съединени американски щати и страни в Азия. Това би направило допустимо прекъсването на 2/3 от доставките на гориво от Русия, като част от глобите поради нашествието в Украйна.

Същевременно задължението на Европейска комисия пък е да подсигури към 50 милиарда куб метра полутечен газ най-малко до 2030 година

" Тази рецесия дава и опция. Тя е катализатор - сподели Байдън. - Катализатор, който ще даде подтик на вложенията, от които се нуждаем, с цел да удвоим задачите си за чиста сила и да ускорим напредъка към бъдещето си с нулеви чисти излъчвания. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР