Американският президент Джо Байдън не даде надежди на британския премиер

Американският президент Джо Байдън не даде надежди на британския премиер ...

Борис Джонсън не получи надежди за споразумение за свободна търговия със САЩ


Американският президент Джо Байдън не даде надежди на британския премиер Борис Джонсън за скорошно постигане на споразумение за свободна търговия между Съединените щати и Великобритания.

Двамата държавници обсъдиха широк кръг въпроси, както от двустранно, така и от глобално естество. Политическите наблюдатели отбелязват, че Джонсън натрупа политически активи в Америка, защото се смята, че има дял в убеждаването на Байдън да удвои отпусната сумата за развиващите се страни за справяне с климатичните промени. Като положителен момент се отчита също участието на Великобритания в отбранителния пакт АУКУС със Съединените щати и Австралия, както и вдигането на забраната за напълно ваксинираните британци да пътуват до Америка.

Конкретно по въпроса за бъдеща двустранна сделка за свободна търговия обаче Джонсън не получи окуражителни сигнали. Дори напротив, Байдън използва краткатата среща с журналисти по време на техните разговори, за да подчертае, че не би желал да види каквато и да е промяна в договореностите за Севрена Ирландия или пък поява на твърда граница на остров Ирландия във връзка с Брекзит.

Междувременно бе съобщено, че Ваеликобритания обмисля вариант за присъединяване към търговското споразумение между Съединените щати, Мексико и Канада /USMCA/, вместо да се стреми към двустрана сделка с американците.

Джонсън и Байдън обсъдиха също Афганистан след напускането на силите на съюзниците и начините да се предотврати хуманитарна криза в страната. Джонсън изтъкна, че британско-американското сътрудничество е на най-високо ниво от десетилетия насам.

Източник: bnr.bg