Американският политикХилари Клинтън празнува 76-ия си рожден ден. Представяме ви

...
Американският политикХилари Клинтън празнува 76-ия си рожден ден. Представяме ви
Коментари Харесай

Работила във фабрика за риба и искала да стане астронавт: 9 малко известни факта за Хилари Клинтън

Американският политикХилари Клинтън чества 76-ия си рожден ден. Представяме ви 9 забавни обстоятелството за авторитетната дама, с които може би не сте осведомени:

Хилари Клинтън. Снимка: Getty Images

1. Хилари е била последовател на републиканците

Хилъри Клинтън е била част от млада републиканска група и през 1964 година е агитирала за претендента за президент на републиканците Бари Голдуотър. По-късно тя минава към Демократическата партия през 1968 година

2. Хилари е част от следствието за импийчмънт на президента Ричард Никсън

Като млад юрист през 1974 година Хилари работи за Джон Доар, който е специфичен консултант на правосъдната комисия на Камарата на представителите на Съединени американски щати, той дава отговор за следствието, обмислящо импийчмънт на Ричард Никсън по време на абсурда " Уотъргейт ".

3. Хилари е първата жена от Арканзас, която става първа дама на Съединени американски щати

Като 44-та Първа дама Хилари Родам Клинтън е първата жена, която е била и Първа дама на щата Арканзас. Съпругът ѝ Бил е и единственият президент на Съединените щати от Арканзас.

Хилари и Бил Клинтън. Снимка: Getty Images

4. От НАСА са ѝ споделили, че " не одобряват девойки за астронавти "

В мемоарната си книга от 2003 година " Жива история " Хилари Клинтън споделя, че към 1961 година като 14-годишна е написала писмо до галактическата организация НАСА. Изразила е интереса си да стане астронавт, само че е получила назад писмо, в което се споделя, че не одобряват девойки в програмата си за астронавти, което я е " вбесило ".

5. Хилари е работила във фабрика за рибни консерви

Като студентка Хилари Клинтън е работила на няколко места. Според firstladies.org през лятото на 1969 година тя твърди, че е работила във фабрика за рибни консерви във Валдез, Аляска.

6. Хилари е първата някогашна първа дама, определена за член на Сената на Съединени американски щати

Хилари е определена за член на Сената на Съединените щати през ноември 2000 година, откакто сред януари 1993 година и 2001 година е била първа дама на Съединените щати. По този метод тя става първата жена, заемала и двата поста.

7. Хилари два пъти е включвана в листата на авторитетните юристи в Америка

Докато е практикуващ юрист, Хилари е оповестена от National Law Journal за един от 100-те най-влиятелни юристи в Америка през 1988 и 1991 година Тя получава тези оценки, до момента в който е и първа дама на Арканзас.

8. По време на президентството на брачна половинка си Хилари имаше личен кабинет в Западното крило

Хилари Клинтън е единствената Първа дама, която има офис в Западното крило на Белия дом, като работи в съседство с офисите, в които се обитава висшият личен състав на президента Бил Клинтън.

9. Хилари се пробва да прокара здравна промяна по време на президентстването на брачна половинка си

Президентът Бил Клинтън назначи Хилари за началник на работна група, която да управлява здравната промяна по време на първия му президентски мандат. Хилари става третата първа дама, която свидетелства пред Камарата на представителите, когато през септември 1993 година се явява пред комисията на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати за промяната в здравното обезпечаване. Законопроектът за здравната промяна обаче по този начин и не е признат, защото гласуванията по него са прекъснати.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР