Американският първи дипломат Антъни Блинкън приветства плановете, обявени от Южна

...
Американският първи дипломат Антъни Блинкън приветства плановете, обявени от Южна
Коментари Харесай

Блинкън приветства решение на Южна Корея, касаещо Япония

Американският първи посланик Антъни Блинкън приветства проектите, оповестени от Южна Корея за обезщетяване на жертвите на японския насилствен труд по време на Втората международна война, защото Сеул се стреми да откри по-тесни връзки с Токио.

" Южна Корея и Япония са двама от най-важните съдружници на Съединените щати и ние сме въодушевени от работата, която те са свършили за развиването на двустранните си връзки ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати, представен от Агенция Франс Прес.

Тристранните връзки са " от централно значение за общата ни визия за свободен и отворен Индо-Тихоокеански район ", добави той.

" Приветстваме (Сеул и Токио) за смелостта и визията им и призоваваме интернационалната общественост да се причисли към нашето самопризнание за това значимо достижение ".

Решението на Сеул идва в миг, когато Южна Корея и Япония усилиха съдействието си в региона на сигурността пред лицето на възходящите закани от страна на Северна Корея.

Но двустранните връзки от дълго време са обтегнати поради бруталното колониално ръководство на Токио на Корейския полуостров през 1910-45 година

По данни на Сеул по време на 35-годишната окупация към 780 000 корейци са били призовани на насилствен труд от Япония, без да се включват дамите, принуждавани от японските войски към полово иго.

Планът на Сеул е да вземе пари от огромните южнокорейски компании, които са се възползвали от съглашението за репарации с Токио от 1965 година, и да ги употребява за обезщетяване на жертвите, съобщи външният министър на Южна Корея Пак Джин.

Жертвите разкритикуваха предлагането, защото то надалеч не дава отговор на настояванията им за цялостно опрощение от Токио и директна отплата от забърканите японски компании./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР