Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че екстремистката групировка

...
Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че екстремистката групировка
Коментари Харесай

САЩ са готови да предотвратят връщането на „Ал Кайда“ в Афганистан

Американският министър на защитата Лойд Остин съобщи, че екстремистката формация " Ал Кайда ", която употребява Афганистан като база за нахлуване против Съединени американски щати преди 20 години, може да се опита да се възроди след изтеглянето на Съединени американски щати, предава АП.

Остин съобщи това пред група кореспонденти в Кувейт в края на четиридневна обиколка на страните от Персийския залив. Той сподели, че Съединени американски щати са подготвени да предотвратят връщането на ``Ал Кайда`` в Афганистан. ``Цялата общественост желае да види какво се случва и дали ``Ал Кайда`` ще се регенерира в Афганистан``, сподели той. ``Характерът на ``Ал Кайда`` е, че те постоянно ще се пробват да намерят място за напредък, без значение дали е в Афганистан, в Сомалия, или в друго пространство, където законите не се съблюдават. Мисля, че това е естеството на организацията ".

Талибаните бяха дали леговище на ``Ал Кайда``, до момента в който управляваха Афганистан от 1996 до 2001 година Съединени американски щати нахлуха и смъкнаха талибаните, откакто отхвърлиха да предадат водачите на ``Ал Кайда`` след офанзивата на 11 септември 2001 година По време на 20-годишната война сред талибаните и Съединени американски щати групировката доста сви активността си, само че породиха въпроси по отношение на бъдещите ѝ вероятности.

``Ние уведомихме талибаните, че чакаме те да не разрешат това да се случи``, сподели Остин, базирайки се на опцията ``Ал Кайда`` да употребява Афганистан като опорна база в бъдеще. В съглашение от февруари 2020 година с администрацията на Тръмп, талибанските водачи дадоха обещание да не поддържат ``Ал Кайда`` или други екстремистки групи, които биха заплашили Съединени американски щати. Американските представители считат, че талибаните поддържат връзки с ``Ал Кайда``, а доста народи, в това число арабските страни от Персийския залив, са загрижени, че завръщането на талибаните на власт може да отвори вратата за възобновление на въздействието на ``Ал Кайда``.

Остин твърди, че американската войска е в положение да ограничи ``Ал-Кайда`` и всяка друга екстремистка опасност за Съединени американски щати, произлизаща от Афганистан, като употребява самолети за наблюдаване и нанесе удари. Той обаче призна, че това ще бъде по-трудно без американски войски и разследващи екипи, основани в Афганистан.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР