Американският милиардер, изобретател и инвеститор Илън Мъск счита, че съперничеството

...
Американският милиардер, изобретател и инвеститор Илън Мъск счита, че съперничеството
Коментари Харесай

Мъск предупреждава за вариант Терминатор с изкуствения интелект

Американският милиардер, откривател и вложител Илън Мъск смята, че съперничеството сред страните за състезание в областта на изкуствения разсъдък може да стане причина да международна война. Мъск отбелязва, че Русия и Китай са се присъединили в проучвания в региона на основаването на изкуствен интелект и скоро техният образец ще бъде последван от други страни със мощна компютърна просвета.
" Конкуренцията за предимство в региона на изкуствения разсъдък на национално равнище, според мен, би била най-вероятната причина за трета международна война ", написа Мъск в Twitter, съобщи БГНЕС. Той отбелязва, че войната може да бъде инициирана не от водачите на някоя страна, а от самия изкуствен интелект, в случай че той вземе решение, че един " предпазен удар би бил най-вероятният път към победа ".
Мъск разяснява тематиката в Twitter във връзка публикация, в която са поместени изявления на президента на Русия Владимир Путин от 1 септември на среща с възпитаници и студенти в границите на народен конгрес по професионално насочване в Ярославл.
" Изкуственият разсъдък – това е бъдещето освен за Русия, това е бъдещето на цялото човечество. Това са колосални благоприятни условия и сложни за прогнозиране закани ", споделя Путин. Според него, който стане водач в тази област, ще бъде владетел на света. Той предизвестява за заплахата от това този монопол да бъде концентриран в нечии съответни ръце.
Путин декларира, че в случай че Русия стане водач в региона на изкуствения разсъдък, ще споделя тази технология с целия свят, " както в този момент споделяме атомните технологии ".
Илън Мъск е пореден в рецензията си на концепциите за изкуствен интелект, който съгласно него е една от основните закани за бъдещето на човечеството. Един от основните съперници на Мъск по този въпрос е създателят на обществената мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг. Той смята изявленията на Мъск за заплахата от изкуствения разсъдък за " извънредно безотговорни ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР