Американският лек суров петрол сорт WTI падна под 11 щ. ...

Американският лек суров петрол сорт WTI падна под 11 щ.

Американският петрол WTI отново се опитва да стане безплатен

Американският лек недопечен нефт вид WTI падна под 11 щ. $ за барел на 28 април откакто най-големият търгуван на борсата петролен фонд - United States Oil Fund, стартира ненадейно да продава всичките си инвестиции във фючърсните договори с непосредствен период до падежа. Мениджърите обосновават решението си с смяна на капиталовата политика (шеста подред за последните три седмици) поради новите предели, наложени от регулаторите и от брокера на фонда. Истинската причина се крие по-скоро в бързо топящите се свободни площи за депозиране на добитото, само че неосъществено черно злато. Резултатът - доста разширение на ножицата сред цените на юнските и на юлските договори WTI поради растящите опасения от повтаряне на колапса от предходната седмица когато котировките на суровината паднаха под нулата за първи път в историята си. Американските производители пък стартират да вършат доставки за държавния фонд за стратегически запаси.

Суровият нефт е изгубил над 80% от пазарната си оценка от началото на годината след гърмежа на пандемията от COVID-19, пресушил потреблението, в композиция с войната за пазарен дял сред Рияд и Москва. Притиснати от събитията, воюващите се договориха да лимитират добива с 22% от 1 май и да положат старания да балансират пазара. Това обаче се оказа незадоволително, тъй като колапсът на търсенето безусловно затлачи петролния пазар и препълни хранилищата.

Южна Корея, която разполага с четвъртия по величина търговски потенциал за предпазване на суровината в Азия, към този момент няма свободни площи. А крайбрежието на Сингапур е препълнено с петролни танкери с гориво, което никой не желае. Твърди се, че някои производители са почнали да наемат даже шлепове, с цел да товарят непотребния нефт. За да се избегне запълването на складовите пространства в американския петролен център Къшинг до 90% през май и през юни, общата редукция на локалния рандеман би трябвало да е 1 млн. барела дневно през май, по сметки на "Джей Пи Моргън Чейз ". И с нови 500 хиляди барела на ден през юни.

По време на азиатската търговия на нюйоркската борса NYME на 28 април петролът вид WTI с доставка през юни потъна до 10.64 щ. $ за барел откакто завърши сесията на 27 април на 12.78 $ за барел. Ценовата разлика с юлските договори надвиши 7 $ за барел. В ранната европейска търговия суровината продължи да пада, доближавайки 10 $ за барел.

Юнските договори на петрола вид "Брент " също олекнаха до малко под 19 $ за барел. А базовият Dated Brent, който е референтен за две трети от международните физически потоци на горивото, падна до 13.62 $ за барел на 27 април откакто завърши предходната седмица с котировка от 16.01 $ за барел.

Щатските производители на черно злато са изпратили 1.1 млн. барела в Стратегическия петролен запас през този месец. Министерството на енергетиката на страната разгласи на 14 април, че договаря лизингови покупко-продажби с девет компании по-голяма част от петрола да се трансферира през май и юни. Това е част от проекта на Белия дом да помогне за "изсмукване " на натрупалия се остатък в комерсиалните складови площи.

Така след негативните петролни котировки, "мързелуващите " по бреговете петролни танкери с товари, които никой не желае и изобретателните търговци, търсещи място за депозиране на суровината, идната глава от петролната рецесия към този момент наподобява неизбежна: огромни елементи от петролния отрасъл да стартират да стопират работа.

Източник: banker.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg