Американският изследовател на пещери Бил Стоун (Bill Stone) твърди, че

...
Американският изследовател на пещери Бил Стоун (Bill Stone) твърди, че
Коментари Харесай

Спелеолозите откриха най-дълбоката пещера в света

Американският откривател на пещери Бил Стоун (Bill Stone) твърди, че системата от пещери Чеве в мексиканския щат Оаксака се явява най-дълбоката в света.

През 2017 година ще се състои експедиция, в която ще бъде измерена дълбочината на пещерите и ще се удостовери това заявление, оповестява New Scientist. В нея ще вземат присъединяване сред 60 и 70 спелеолози.

Предположението, че Чеве е най-дълбоката пещера в света, се основава на опит, извършен от откривателите през 1990 година. Тогава спелеолозите хвърлили във водата в пещерата осем кг багра. След известно време оцветената в зелено вода попаднала в разположената в съседство река Санто Доминго, преодолявайки разстояние от 2,5 километра.

Отбелязва се, че площта на тунелите на Чеве е два пъти по-голям от Манхатън и е към 175 квадратни километра. Подобни пещери се явяват значим детайл от карстовите водоносни хоризонти, които обезпечават питейната вода на стотици милиони хора по целия свят.

Освен това в сходни пещери учените постоянно откриват добре съхранили се фосили, както и залежи на потребни изкопаеми. Това ще разреши по-добре да се разбере по какъв начин се е изменяла Земята в продължение на епохи.

Освен това спелеолозите са водени и от любознание и интерес към незнайното. „ Разбира се, в света към момента са останали непокорени върхове, само че те може да се прегледат в Гугъл Earth преди изявлението. Може да се отправиш на дъното на океана, само че и то към този момент е нанесено на карта благодарение на сонари, а и експедициите там са прекомерно скъпи.

В пещерата можеш да откриеш непознатото даже с най-скромния бюджет “, отбелязва спелеологът Зеб Лили (Zeb Lilly).

За най-дълбоката пещера в света през днешния ден се счита „ Враната Крубер “, която се намира в Абхазия. Нейната дълбочина е 2199 метра.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР