Американският Доналд Тръмп неочаквано заяви, че САЩ може отново да

...
Американският Доналд Тръмп неочаквано заяви, че САЩ може отново да
Коментари Харесай

Тръмп намекна, че САЩ може да се върнат в ТТП

Американският Доналд Тръмп ненадейно съобщи, че Съединени американски щати може още веднъж да се включи към съглашението за Транстихоокеанско партньорство (ТТП), в случай че има бъдат препоръчани „ доста по-добри “ условия, от тези, които е получила администрацията на президента Барак Обама, съобщи „ Ройтерс “.

„ Ще се присъединим към ТТП единствено, в случай че съглашението е доста по-добро от договорката, препоръчана на президента Обама. Вече имаме двустранни съглашения с шест от единадесетте страни в ТТП и работим по договорка с най-голямата от тези страни, Япония, която от години ни удря тежко в търговията! “, написа Тръмп в Twitter.

Would only join TPP if the deal were substantially better than the deal offered to Pres. Obama. We already have BILATERAL deals with six of the eleven nations in TPP, and are working to make a deal with the biggest of those nations, Japan, who has hit us hard on trade for years!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 13, 2018

По-рано денем Тръмп е споделил на републиканските сенатори, че е изискал от Търговския представител на Съединени американски щати Робърт Лайтшизер и икономическия консултант на Белия дом Лари Кудул да възобновят договарянията.

Политици от азиатско-тихоокеанския район показаха песимистичност за опцията Съединени американски щати да преподпише съглашението.

„ Ако това е правилно, бих го приветствал. Тръмп е невъздържан човек, който може да каже нещо друго на идващия ден. “, съобщи пред кореспонденти японският министър на финансите Таро Асо.

Австралийският министър председател Малкълм Търнбул съобщи, че би било „ ужасно “ в случай че Съединени американски щати се върнат в съглашението, само че се съмнява, че това ще се случи.

„ Със сигурност не разчитаме на тази опция “, сподели Търнбул пред кореспонденти в Аделаида, Южна Австралия.

Транстихоокеанско партньорство, което сега се състои от 11 страни, има за цел да понижи комерсиалните бариери сред някои от най-бързо разрастващите се стопански системи в азиатско-тихоокеанския район и да ограничи политическото и икономическо въздействие на Китай.

Тръмп, който построи предизборната си акция през 2016 година на основата на опълчването на многостранните търговски съглашения, дефинира ТТП като „ ужасна договорка “ и изтегли Съединени американски щати от пакта при започване на 2017г. Тръмп твърди, че двустранните търговски съглашения оферират по-добри условия за американските компании и служащи и поддържа въвеждането на по-строги бариери за интернационалната търговия.

.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР