Американският долар, който доминираше на валутните пазари през последните две

...
Американският долар, който доминираше на валутните пазари през последните две
Коментари Харесай

Проучване на Ройтерс: Доларът ще продължи да доминира и през 2020 година

Американският $, който доминираше на валутните пазари през последните две години, наподобява ще продължава да прави това и през 2020 година, демонстрират резултати от последно изследване на организация Ройтерс измежду водещи валутни анализатори.
Докато множеството от интервюираните валутни експерти към момента се придържат към мнението, че еврото може леко да нарастне до края на актуалната година, те не престават да допускат, че одобрената доминация на $ няма да избледнее в скоро време.
Част от тези техни оценки произтича от неотдавнашната ескалация на напрежението сред Съединени американски щати и Иран, което кара вложителите да натрупат активи в сигурни убежища като японската йена, която съумя да нарастне в сряда до тримесечен връх. Това е аналогично на държанието на валутните пазари по време на сериозните терзания по отношение на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай през предходната година.
Въпреки многократните апели от страна на редица анализатори през последната година за намаляване на щатския $, "зелените пари " завършиха 2019 година без да изгубят позиции по отношение на множеството останали водещи валути. Последното изследване на Ройтерс демонстрира, че силата на $ ще продължи най-малко още шест месеца.
Около 60% от валутните анализатори, интервюирани в интервала от 6-и до 9-и януари, обявиха, че доларът ще продължи да господства на пазара още 6 до 12 месеца, или даже повече от година.
Точно преди година аналогична анкета на Ройтерс сподели, че валутните експерти тогава са планували, че повишаването на $ към този момент е прекратено.
Въпреки новата прогноза за опазване на преобладаващата роля на щатската валута, предстоящото закъснение на стопански напредък на Съединени американски щати през тази година на фона на предстоящо изплъзване от дъното на другите огромни стопански системи, евентуално ще докара до загуба на част от искра на американския $.
На въпрос на Ройтерс към анализаторите кои валути се чака да бъдат в по-добра позиция и могат да се показват по-добре от американския $ през тази година, интервюираните демонстрираха съществено разединение. 27 от 62-ма анализатори избраха валутите на разрастващите се пазари, до момента в който 22-ма избраха тези на развитите пазари. Другите 13 пък показаха, че няма възможност някоя валута да успее да нарастне по-силно по отношение на $.
Еврото, което има капацитет да отнеме част от силата на $, продължава да се намира в мъчно време, губейки близо 7% от цената си през последните няколко години.
Въпреки това анализаторите към момента чакат общата европейска валута да нарастне с към 2% по отношение на "зелените април ", търгувайки се към 1.1300 $ в 6-месечен небосвод, след което да нарастне с общо 4% в границите на годината и към края на 2020 да доближи 1.1500 $. По време на петъчната търговия, еврото се тъгува в двуседмично дъно малко под 1.1100 $.
Според последната анкета на Ройтерс се чака японската йена да нарастне с към 3% до края на актуалната година. Другата валута със статута на "инвестиции - леговище " - швейцарският франк, се чака да нарасне с малко под 1% по отношение на щатския $ през 2020 година.
В същото време валутните анализатори предвиждат, че английската лира ще нарастне с повече от 3% по отношение на $ в границите на тази година, намирайки поддръжка от лихвения диференциал и от очакванията за следено излизане на Англия от Европейски Съюз.
Пренебрегвайки слабите английски стопански данни, паундът съумя да нарастне с над 2% към 1.3500 $ (най-високо равнище от май 2018-а година), незабавно откакто министър председателят Борис Джонсън завоюва безапелационно изборите през декември, което накара участниците на финансовите пазари да имат вяра, че към този момент е обезпечено следеното излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз (Брекзит със сделка).
Оттогава насам обаче английската лира върна обратно и в петък се търгува малко под 1.3100 $, защото Джонсън даде явен знак, че възнамерява да заеме твърда линия в договарянията с Европейски Съюз, което още веднъж поражда опасения за Брекзит без договорка в края на годината, в случай че дотогава Лондон не реализира комерсиално съглашение с Брюксел.
Според последната анкета на Ройтерс обаче близо 60% от валутните експерти предвиждат, че паундът ще нарасне към 1.32 $ в края на този месец, когато Англия публично ще излезе от Европейски Съюз (на 31-ви януари), след което ще продължи да нараства назад към 1.3500 $ до края на годината.
Повод за тази прогноза дава обстоятелството, че множеството огромни централни банки отслабиха паричната и лихвена политика през предходната година, в това число Федералният запас на Съединени американски щати, който понижи на три пъти лихвените проценти през 2019 година, до момента в който Английската централна банка резервира главния си лихвен % устойчиво на равнище от 0.75%.
Не се чака АЦБ да промени лихвените ставки най-малко до 2022 година, до момента в който Европейската централна банка, която разхлаби в допълнение паричната и лихвена си политика през есента на 2019 година, се чака да остане в изчаквателна позиция през идващите две години.
Това кара интервюираните от Ройтерс анализатори да не чакат основни придвижвания на еврото по отношение на английската лира до края на актуалната година. Според множеството от тях еврото ще се търгува към 0.8450 паунда към края на 2020-а година при настоящи котировки в петък малко под 0.8500 паунда.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР