Американските военновъздушни сили са прехванали днес четири руски разузнавателни самолета

...
Американските военновъздушни сили са прехванали днес четири руски разузнавателни самолета
Коментари Харесай

Четири руски разузнавателни самолета са прехванати от ВВС на САЩ над морето край Аляска

Американските военновъздушни сили са прехванали през днешния ден четири съветски разследващи самолета Ту-142 на 120 км от щата Аляска, заяви Северноамериканското военновъздушно-космическо командване НОРАД (NORAD), представено от Българска телеграфна агенция.

Изтребители F-22 са прехванали четирите съветски самолета в идентификационната зона за въздушна защита на Аляска на 27 юни, показва командването в официално съобщение.

Руски самолети с нова провокация във въздуха, този път се включи и България

Идентификационната зона за въздушна защита (Adiz) е периметър, в който въздушният трафик се следи от армията на една или няколко страни, отвън националното въздушно пространство, с цел да има време за спомагателна реакция при положение на враждебна маневра. Съединени американски щати имат четири такива зони, а десетина други страни също са основали такива.

В Аляска този периметър се простира на към 320 км от брега. В известието на НОРАД е посочено, че съветските самолети се доближили на по-малко от 65 морски благи (120 км) южно от Алеутските острови на Аляска и са останали в идентификационната зона близо 8 часа. Командването прецизира, че те не са навлезли в американското въздушно пространство. Руското отбранително ведомство заяви, че седем самолета за битка с подводници Ту-142МК са направили през днешния ден планови полети над акваториите на Баренцево и Норвежко море и над неутрални води в северната част на Тихия океан. В обособени сектори от маршрутите те са били съпроводени от изтребители F-16 на норвежките Военновъздушни сили и F-22 на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. Три от съветските самолети са летели над Баренцево и Норвежко море, а четири - над неутрални води в северната част на Тихия океан.

Руското министерство на защитата отбелязва, че полетите са изпълнени в строго сходство с интернационалните правила за потребление на въздушното пространство без нарушение на границите на други страни.

За четвърти път този месец Съединени американски щати прехващат съветски самолети покрай Аляска. На 29 май съветското министерство на защитата разгласява фотоси, на които се вижда по какъв начин два американски бомбардировача В-1 са прехванати от съветската противовъздушна защита, откакто прелетели над Балтийско и Черно море покрай Русия
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР