Американските потребители вероятно ще платят повече за гриловете, на които

...
Американските потребители вероятно ще платят повече за гриловете, на които
Коментари Харесай

По-скъпи грилове, но по-евтино месо: как търговската политика на Тръмп ще се отрази на 4 юли

Американските консуматори евентуално ще платят повече за гриловете, на които да подготвят хотдог и бургери за Деня на независимостта тази година поради комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, съобщи Ройтерс. Те обаче ще намерят известна разтуха в по-евтиното месо за обичайните барбекюта, защото митата лимитират американския експорт.

Войната с взаимните мита, които си постановат двете най-големи стопански системи в света, стартирана от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп преди година, изправи американските компании пред по-високи цени за метали и съставни елементи, до момента в който износът на американски аграрни артикули за Китай се намали.

Производителите на грилове като Ар Ейч Питърсън (RH Peterson), който има висококачествените марки Файър меджик грилс (Fire Magic Grills) и Америкън аутодор грил (American Outdoor Grill), оповестиха, че срещат съществени компликации поради по-високите цени на първични материали като стоманата и на създадените в Китай елементи за продуктите им.

" Това е нещо, което нанесе доста вреди на активността ни ", сподели мениджърът по продажбите в Ар Ейч Питърсън Джо Валенсия.

Макар компанията да пое част от по-високите разноски, тя усили цените на гриловете с съвсем 10 % тази година, което е повече от нормалното сезонно повишаване през лятото с 1 до 4 %, съобщи старши вицепрезидентът по продажбите Джери Скот.

Месото за 4 юли обаче е в обилие в американските магазини за хранителни артикули, откакто локалните фермери усилиха производството, а комерсиалните разногласия ограничиха износа.

В супермаркета Мариано (Mariano), чийто съсобственик е веригата Крогър (Kroger), в Чикаго клиентите се радват на промоцията на бифтеци - " Купи един, вземи другия гратис " - и бургери за 3,99 $ тази седмица.

" Всъщност забелязах, че месото е по-евтино тази година ", сподели клиентът на супермаркета Доналд Дена.

" Обикновено подготвяме пилешко за 4 юли, само че тази година купих бифтек ", добави той.

Крехкото говеждо месо, което се употребява в хамбургерите, коства 4,52 $, което е спад по отношение на 4,65 $ през предходната година, съгласно данни на министерство на земеделието на Съединени американски щати. Нюйоркската безкостна пържола коства 8,64 $ за фунт (0,45 кг - бел. ред.) по отношение на 9,75 $ предходната година.

" Продължаващите търговски разногласия, които лимитират достъпа до пазара и/или се показват в по-високи мита, в последна сметка понижиха размера и цената на износа на американско месо ", показва икономистът в региона на земеделието в държавния университет в Канзас Глин Тонсър.

Свинските ребра с малко останало месо по тях костват 2,07 $ за фунт, което е нищожно нарастване по отношение на 2,04 $ предходната година. Цените на свинското месо се покачиха след експлоадирането на смъртоносната африканска чума по свинете в Китай, която ускори упованията за нарастване на износа на компании като Тайсън фудс (Tyson Foods) макар митата от 62 % за импорт на американско свинско месо в Китай.

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР