Американските финансови задължения доближиха още една невъобразима граница - 35

...
Американските финансови задължения доближиха още една невъобразима граница - 35
Коментари Харесай

„Ще удари всички“. Главният длъжник в света беше поставен пред свършен факт

Американските финансови отговорности приближиха още една невъобразима граница - 35 трилиона $. Федералният запас призна: по този начин към този момент не може, би трябвало да се направи нещо. Но наблюдаващите са сигурни: други възможности няма, бюджетните разноски и дефицити би трябвало да се покриват, тъй че заемите ще продължат. Единственият въпрос е какво равнище ще бъде крайната линия.

Ниво, което не може да се повдига

Банката на Америка сподели: националният дълг се усилва с един трилион на всеки 100 дни.

Международният валутен фонд чака 123% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година, 134% до 2029 година и 140% до 2032 година

Държавният дълг е неизплатените финансови отговорности на страната. Тоест това, което федералното държавно управление е получило от кредиторите - както резиденти, по този начин и задгранични притежатели на държавни облигации. Тези пари отиват за бюджетни разноски.

Съотношението дълг към БВП е значим стопански индикатор. Русия има под 20% от Брутният вътрешен продукт, което е много малко.

Съединени американски щати са задлъжнели след рецесията от 2008 година При Барак Обама прибавиха девет трилиона, а при Доналд Тръмп – още седем. През 2018 година към този момент беше 78% от Брутният вътрешен продукт - и Световната банка счете това за рисково.

Тогава се случи пандемията, която сътвори голям бюджетен недостиг. И към момента не е допустимо да се върнат към профицит. Конгресът възнамерява минус 1,9 трилиона тази година.

Има големи разноски за Украйна, отписване на студентски заеми и разноски за федералната стратегия за здравно обезпечаване. При Джо Байдън фискалните отговорности са се нараснали със седем трилиона.

„ Обслужването на дълга става все по-скъпо, а преди изборите те харчат от ден на ден за обществени услуги “, изяснява Николай Вавилов, експерт в отдела за стратегически проучвания на „ Тотал Рисърч “.

Време е да се спре

Федералният запас сигнализира. „ Пътят, по който вървим, е недопустим, в това няма подозрение, че би трябвало да създадем нещо и е по-добре да го създадем по-рано, в сравнение с по-късно “, сподели ръководителят на отдела Джером Пауъл на конгрес на Европейската централна банка (ЕЦБ) в Синтра.

Анализаторите Уилям Ругер и Томас Савидж в публикация за американското списание „ Нешънъл Интерест “ предизвестиха за опцията от съществени проблеми в стопанската система и надлежно отбранителната дарба на страната.

Около два % от Брутният вътрешен продукт се харчат единствено за обслужване на дълга. Но лихвите порастват.

През първите седем месеца на фискалната 2024 година, която стартира в Съединени американски щати през октомври 2023 година, 601 милиарда са били изразходвани за обслужване на държавния дълг. За съпоставяне: за военни потребности - 576 милиарда.

Плюс разноските на „ Медикеър “ - 607 милиарда. Дори Вашингтон не може да си разреши това.

„ Ако погледнете числата, ще разберете, че Съединените щати в никакъв случай няма да могат да изплатят задълженията си, тъй че проблемите не могат да бъдат избегнати “, означи американският вложител Джим Роджърс.

Сериозни опасности

Но американският $ към момента е главната аварийна валута. Нарушаването на финансовата непоклатимост на Съединени американски щати би предизвикало съществени разстройства на международните пазари.

„ Ако ненадейно възникне несъблюдение на отговорностите, държавните скъпи бумаги, считани от вложителите за безрисков актив, ще се обезценят, фондовите пазари ще се срутен, в други страни ще възникне верижна реакция от дългови рецесии, цените на суровините ще се срутен, лихвите ще скочат, заемите ще  нарастват “, изброява Олга Веретеникова, вицепрезидент на аналитичната компания „ Борсел “.

Обменният курс на $ и кредитоспособността на Съединените щати ще паднат, а тези страни и организации, които са купили скъпи бумаги, ще останат с необезпечени активи, прибавя Вавилов.

Вече не са надеждни

Засега обаче банкрутът, в случай че е вероятен, е по-скоро механически. През юни Байдън преподписа законодателството, повишаващо тавана на дълга. Но тази обстановка от ден на ден вреди на статута на $.

Така още през август предходната година Съединените щати изгубиха най-високия кредитен рейтинг, който беше даван на най-голямата стопанска система в света.

Суверенният кредитен рейтинг е инструмент за оценка на готовността на страната да извършва финансовите си отговорности навреме и напълно. Тоест извънредно равнище на кредитоспособност и най-малък риск от несъблюдение са нещо, което Съединените щати към този момент не имат.

„ С такива параметри на дълга рейтингът, който към момента е AA+ съгласно С&П, най-вероятно ще бъде ревизиран с течение на времето, допустимо е намаляване до A+ “, счита Веретеникова.

Последствията са явни - това ще провокира по-нататъшно „ бягство от $ “ и ще докара до ликвидация на държавни облигации.

Китайците да вземем за пример се отърваха от американския държавен дълг с 53,3 милиарда през първото тримесечие - връх. А Русия от дълго време е понижила вложенията в американски съкровищни скъпи бумаги съвсем до нула. И наклонността евентуално единствено ще се ускори.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9914Проф. Нако Стефанов: Китай към този момент е изпреварил Съединени американски щати в софтуерното си развитиеАлтернативен Поглед24513Веселин Киров: Партията на Макрон и левите във Франция се сплотяват против Марин Льо Пен за втори турАлтернативен Поглед58993Велислава Дърева: Имаме жесток, нападателен геополитически и вътрешнополитически напън върху БПЦАлтернативен Поглед42195Велислава Дърева: БПЦ беше доведена до ерес! В дядо Даниил хората припознаха надеждатаАлтернативен Поглед19153Борислав Гуцанов: Шансът да се отиде на седми следващи избори е прекомерно огромен!Алтернативен Поглед158255Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!Алтернативен Поглед77639Ген. Димитър Шивиков: Зеленски не има вяра, а единствено нашата евроатлантическа сбирщина има вяра в успеха на УкрайнаАлтернативен П
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР