Американските банки ще съкратят 200 хил. работни места (10% от

...
Американските банки ще съкратят 200 хил. работни места (10% от
Коментари Харесай

Американските банки ще съкратят 10% от персонала си

Американските банки ще съкратят 200 хиляди работни места (10% от служителите) през новото десетилетие в хода на маневрите да усилят облагите в изискванията на изменящото се държание на клиентите, предвижда ветеранът анализатор на " Уелс Фарго " - Майк Майо. 

" Това ще е най-голямата редукция на личен състав в историята на щатските банки ", показва Майо в изявление за " Файненшъл таймс ". Ако предвижданията му се осъществен, тази година може да се окаже повратна за американсия банков бранш, в който броят на чиновниците се е запазил относително непрекъснат - жестоко 2 млн. души - през предишните 10 години. 

В максимален риск са банковите позиции в клоновете и в кол-центровете, тъй като банките стартират да окастрят развъдилите се мрежи от офиси, с цел да отговорят на новите действителности на следпандемичното банкиране. Прогнозата на Майо съответствува със статистиката на министерството на труда, която предсказва 15% понижение на банковите гишета през новото десетилетие. 

В исторически проект съкращенията, изключително на по-ниско платени позиции, са повод за упреци към банковия отрасъл, който постоянно се употребява от прогресивни политици като образец за лаком бранш, предпочитащ облагите пред хората.  

Заплахата от страна на софтуерните компании и на небанковите кредитори, пуснали пипала в бизнеса на разплащанията и на кредитирането - обичайно доминиран от банките, набъбна неведнъж през последната година, което прави съкращенията на личен състав извънредно наложителни, твърди Майо. Той разяснява, че банките би трябвало да станат по-рентабилни, с цел да отговорят на новите дадености, а това значи повече компютри и по-малко хора. Все отново, по-голяма част от редукциите могат да се реализиран посредством редуциране на свободните работни места или на чиновниците в пенсионна възраст, което ще намали риска от митинги, прибавя Майо.

Новото изследване се появява директно след публикуването на разочароващите данни за заетостта в Съединени американски щати. Те демонстрираха, че американското стопанство е наело на трудови контракти едвам 266 хиляди служащи (извън селското стопанство) през април - надалеч под упованията за предопределение на 1 млн. души. Структурните детайли на безработицата като ускорената автоматизация, която се случи по време на пандемията, могат да се окажат по-силни от предстоящите насрещни сили за възобновяване на трудовия бранш, показват икономисти.

Банковата активност по време на пандемията наложи нарастване на личния състав с 2%, тъй като кредитните институции се принудиха да наемат в допълнение чиновници, с цел да се оправят с неочаквания скок на търсенето на обезпечени от държавното управление ипотеки и заеми за дребния бизнес. Тази наклонност евентуално ще претърпи поврат в близко бъдеще, тъй като банките стартират да пренасочват вниманието си към успеваемостта, с цел да могат да се конкурират по-успешно с софтуерните компании, нараснали пазарния си дял от бизнеса по време на здравната рецесия. 

Нарасналата конкуренция от нерегулирани компании като " Пей Пал " и " Амазон ", навлезли в областта на финансовите услуги, е една от кардиналните паники, които основният изпълнителен шеф на " Джей Пи Моргън Чейз " - Джейми Даймън - показа в годишното си обръщение до банковите акционери през предишния месец.

Майо пък пресмята, че банките сега съставляват едвам една трета от целия финансов пазар. 

Повечето банкови клонове, които бяха затворени по време на пандемията, евентуално няма да проработят още веднъж. И даже тези, които продължиха да работят, се чака да съкратят работни места, тъй като ще наблегнат главно на даването на съвещания вместо на осъществяването на транзакции. Голямо количество от активността по обработка на покупко-продажбите също ще се автоматизира, само че броят на съкращенията в бек-офисите се пресмята по-трудно, показва в разбора си Майо. 

Банкерът споделя, че неговият екип преди 20 години е бил двойно по-голям и е изпълнявал два пъти по-малко задания. Новата действителност обаче е изцяло противоположна - два пъти повече работа с понижен на половина личен състав.

Този тренд предизвика Майо да поучава децата си да не се насочват към финансовия отрасъл. Защото той се обрисува като свиващ се бранш.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР