Американските акции стартират търговията на Уолстрийт в понеделник със солидни

...
Американските акции стартират търговията на Уолстрийт в понеделник със солидни
Коментари Харесай

Уолстрийт приветства сделката за ревизиране на търговското споразумение НАФТА



Американските акции започват търговията на Уолстрийт в понеделник със солидни покачвания, защото вложителите приветстват постигнатата в последните минути договорка сред Съединени американски щати и Канада за инспектиране на Северноамериканското съглашение за свободна търговия, известно като НАФТА, включващо и Мексико.

По този метод тристранната зона за свободна търговия за 1,2 трлн. щатски $ беше избавена от колапс след нейното сполучливо деяние от близо четвърт век насам (споразумението НАФТА е в действие от 1994-а година), като в това време се възобновиха и очакванията на световните вложители за напредък в договарянията сред Съединените щати и останалите техни съществени търговки сътрудници, в това число Китай.

Индексът на сините чипове DJIA нараства при започване на последното за годината тримесечие с над 200 пункта (с 0,8%), необятният показател S&P500 се покачва с 0,67% и софтуерният показател Nasdaq Composite - с 0,7%.

Добро покачване бележат акциите на американските автомобилни компании предвид на обстоятелството, че президентът Доналд Тръмп съумя да принуди Канада и Мексико да усилят каузи на колите, създавани в Северна Америка и да открият минимална часова отплата за работещите в бранша. Вашингтон също по този начин ще получи отстъпка от Канада да ограничи автомобилния си експорт за Съединени американски щати, като новото съглашение, известно като USMCA ще затрудни и световните производители на коли да сглобяват евтини коли в заводите в Мексико.

Всичко това способства за повишаване на акциите на Ford Motors и на General Motors с към 1,8%.

Здрав растеж от близо 17% бележат акциите на Tesl Inc., откакто предприемачът Илон Мъск подписа изненадващо съглашение с американската Комисия за скъпи бумаги и фондови тържища (SEC) да заплати санкция от 20 милиона $ и да се отдръпна от поста ръководител на съвета на шефовете на „ Тесла “, само че в това време да остане основен изпълнителен шеф на компанията за електрически коли.

Подобреният инвеститорски риск-апетит предвид на спасяването на тристранното съглашение сред Съединени американски щати, Канада и Мексико се отразява положително и на водещи американски компании, разчитащи на износа, като акциите на Boeing се покачват с 1,4% и на Caterpillar Inc. - с 0,75%.

Силен растеж с близо 13% бележат и акциите на General Electric Co., откакто намиращият се в усложнения промишлен конгломерат разгласи, че заменя досегашния изпълнителен шеф Джон Фланъри ще бъде сменен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР