Американски учени започнаха да правят много подробен анализ на лунните

...
Американски учени започнаха да правят много подробен анализ на лунните
Коментари Харесай

Нова технология за изучаване химичния състав на Луната

Американски учени започнаха да вършат доста обстоен разбор на лунните скали и почва – атом по атом. Те споделят, че този метод освен им разрешава да намерят неща, които в противоположен случай биха могли да пропуснат, само че също по този начин подсигурява, че ще употребяват добре ограничавания ресурс от скъпи образци от лунна почва, който не е попълван от момента, когато Аполо 17 се върна на Земята през 1972 година

Дженика Гриър и сътрудниците от Field Museum и Чикагския университет ползват техника, наречена томография с атомна сонда (APT), която нормално се употребява от учени, работещи за възстановяване на индустриалните материали и процеси.

„ За първи път лунна проба е изследвана по този метод „, споделя Гриър. „ Използваме техника, за която доста геолози даже не са чували. “

В публикация за списание Meteoritics & Planetary Science откривателите разказват разбора на едно зърно от лунната почва, с широчината почти на човешки косъм. В това зрънце от лунната повърхнина се разпознават артикули от галактическо изветряване, като чисто желязо, вода и хелий, които се образуват при взаимоотношенията на лунната почва с галактическата среда.

За да направи това, техниката първо употребява фокусиран лъч от заредени атоми, с цел да издълбае в повърхността на зърното мъничък, супер изострен отвор. След това в Северозападния университет мострата от лунна почва влиза в атомна сонда, където е затворена с лазер, който събира атомите един по един.

Всеки атом се удря в детекторна плоча, като на по-тежки детайли, като желязо, лишава повече време, с цел да доближат до детектора, в сравнение с по-леките детайли, като водород. Чрез премерване на времето сред лазерното изстрелване и атома, удрящ детектора, инструментът съумява да дефинира типа на атома и неговия заряд.

И най-после, Гриър реконструира данните в три измерения, като употребява цветно кодирана точка за всеки атом и молекула, с цел да направи наноразмерна 3D карта на лунния прахуляк.

Това разрешава на откривателите да видят както типа на атомите, по този начин и точното им местонахождение в лунната почва. И защото проучването на Гриър употребява накрайник с наноразмер, зрънцето от лунен прахуляк към момента е разполагаем за бъдещи опити.

Според откривателите, технологията с APT е изключително скъпа за проучване на галактическото изветряне на почвата, защото разрешава да се търсят разлики сред изветрели повърхности и не изложена лунна почва на галактическо въздействие по метод, който никой различен способ не може да реализира.

Разбирайки типовете процеси, които вършат тези разлики, учените могат по-точно да предскажат какво се намира под повърхността на луни и метеорити, които са прекомерно надалеч, с цел да се донесат образци от тях за анализиране на Земята.

Гриър предизвиква и други „ галактически химици “ да опитат новия метод. „ Той е превъзходен за цялостна характерност на дребни размери от скъпоценни проби “, споделя тя. „ Имаме тези в действителност вълнуващи задачи, като Hayabusa2 и OSIRIS-REx, които се връщат скоро на Земята, галактически кораби, които събират дребни части метеорити. Това е техника, която несъмнено би трябвало да се приложи към това, което те връщат, тъй като употребява толкоз малко материал, само че обезпечава толкоз доста информация. “

Гриър и нейните сътрудници сигурно ще вършат нови разбори. НАСА изиска от тях да прекарат три години, изучавайки разнообразни типове лунен прахуляк с APT, с цел да дефинират по-точно количеството на вода и други аспекти на галактическото изветряне.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР